Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν για τους αστέγους.

Οι δηλώσεις της Μπρέιβερμαν ότι «οι άστεγοι που μένουν στον δρόμο έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής» έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, την ώρα που αριθμός ρεκόρ Βρετανών καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων για να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής, εξαιτίας του αυξημένου κόστος ζωής,

Σουέλα Μπρέιβερμαν: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι δρόμοι μας να καταλαμβάνονται από σειρές σκηνών

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) το Σάββατο η Σουέλα Μπρέιβερμαν δήλωσε ότι θέλει να εμποδίσει τους άστεγους να στήνουν τις σκηνές τους σε δημόσιους χώρους. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι δρόμοι μας να καταλαμβάνονται από σειρές σκηνών στις οποίες ζουν άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το εξωτερικό, που μένουν στον δρόμο έχοντας επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής», είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την οργή οργανώσεων αρωγής, της αντιπολίτευσης, ακόμη και κάποιων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος την ώρα που η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, διέρχεται μια οξεία κρίση στέγασης και κόστους ζωής, που επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ πήρε αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή της υπουργού του.

Βρετανία: Χιλιάδες νέοι άστεγοι - Σοκαριστικά τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο η βρετανική κυβέρνηση, στην Αγγλία από τον Μάρτιο του 2022 ως τον φετινό Μάρτιο 104.510 νοικοκυριά ζούσαν σε προσωρινά καταλύματα, αύξηση 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος και ένας πρωτοφανής αριθμός από το 1998, όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.

Στο Λονδίνο 3.272 άνθρωποι κοιμόντουσαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2023, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους για πρώτη φορά.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την έλλειψη κατοικιών: κάποιοι ιδιοκτήτες αγόρασαν κατοικίες σε καλή τιμή, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, και πλέον είναι αναγκασμένοι να τα πουλήσουν προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί επανειλημμένα να σταματήσει τις εξώσεις άνευ λόγου, που έχουν αυξηθεί, αλλά καθυστερεί να υιοθετήσει ένα μέτρο που δεν είναι δημοφιλές μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων.