Το προσφυγόπουλο που παρηγούρσε η Μέρκελ, η Ρέεμ, έγινε γνωστή όταν έβαλε τα κλάματα μπροστά στην κάμερα, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015, έρχεται αντιμέτωπη τώρα με το Ισραήλ.

Την αντίδραση γερμανικών ΜΜΕ προκάλεσε η ανάρτηση της 23χρονης πλέον Παλαιστίνιας Reem Sahwil, η οποία έγινε το πρόσωπο της προσφυγικής κρίσης, αποκτώντας το προσωνύμιο «προσφυγόπουλο της Μέρκελ».

Η Sahwil μοιράστηκε στο προφίλ της στο Instagram ένα σχέδιο που δείχνει τα περιγράμματα του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών. Από κάτω αναγράφεται το σύνθημα: «Από το ποτάμι στη θάλασσα #freepalestine».


H ανάρτηση της Ρέεμ


Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», «το φαινομενικά ακίνδυνο σύνθημα για την "Παλαιστίνη", που μπορεί να είναι "ελεύθερη από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα", είναι στην πραγματικότητα ένα αντισημιτικό κάλεσμα για εξόντωση κατά του εβραϊκού κράτους. Σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί στους Παλαιστίνιους ολόκληρη η περιοχή μεταξύ της Μεσογείου και του ποταμού Ιορδάνη. Αυτό είναι εφικτό μόνο αν το Ισραήλ καταστραφεί».

Ως μέρος της απαγόρευσης της Χαμάς, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε επίσης το σύνθημα «Από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», το οποίο ακούγεται σχεδόν σε όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Τα κλάματα και η παρηγοριά της Μέρκελ

Η Ρέεμ έγινε γνωστή σε όλη τη Γερμανία το 2015, κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου πολιτών με την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Είχε πάει στη Γερμανία με την οικογένειά της το 2010. Μπροστά στην κάμερα μίλησε για τον φόβο της απέλασης και ξέσπασε σε κλάματα.


Η Μέρκελ προσπάθησε κάπως αμήχανα να παρηγορήσει το κορίτσι και κατηγορήθηκε ότι αντέδρασε πολύ ψυχρά και έδειξε πολύ λίγη συμπόνια. Αργότερα, η καγκελάριος δέχθηκε το κορίτσι στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία.

Παρόλο που η Μέρκελ δεν υποσχέθηκε να βοηθήσει τη 15χρονη τότε Reem, η Παλαιστίνια παρέμεινε στη Γερμανία, ενώ το 2017 έλαβε απεριόριστη άδεια παραμονής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Ροστόκ «Städtischer Anzeiger», η Ρέεμ έλαβε τη γερμανική υπηκοότητα τον Φεβρουάριο του 2023.

Ένας δημοσιογράφος της «Welt» επισκέφθηκε τη Ρέεμ στο σπίτι της το 2015 και αναφέρθηκε στις πολιτικές συζητήσεις που είχαν τότε: Η απόρριψη του εβραϊκού κράτους, το οποίο βρίσκεται πίσω από όλα τα δεινά των Παλαιστινίων, ήταν επίσης σταθερά μέρος της «ταυτότητας» της οικογένειας εκείνη την εποχή, επισήμανε.