Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ της Ουαλίας μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δικές τους ευχές για τα 75α γενέθλια του βασιλιά Καρόλου. Στη δεξίωση που ακολούθησε για τα γενέθλια του βασιλιά, ο πρίγκιπας Χάρι αποφάσισε να απέχει από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Ευχόμαστε στην Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά πολύ ευτυχισμένα 75α γενέθλια!» έγραψαν στη λεζάντα μαζί με ένα emoji τούρτας και τρεις φωτογραφίες, η πριγκιπική οικογένεια της Ουαλίας.

Η πρώτη έδειχνε τον Ουίλιαμ και τον πατέρα του σε παλαιότερες διακοπές για σκι, η δεύτερη αποτύπωνε ένα σόλο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου και η τρίτη έδειχνε την οικογένεια του Ουίλιαμ με τον βασιλιά και τη βασίλισσα, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ στον φετινό εορτασμό του «Trooping the Colour».

Μια ημέρα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ένα παραδοσιακό πάρτι τσαγιού στο Highgrove House όπου ο βασιλιάς Κάρολος έκοψε μια τριώροφη τούρτα, διακοσμημένη με ένα τεράστιο στέμμα και χρυσές λεπτομέρειες.

Το tea party για τα 75α γενέθλιά 

Ο Βασιλιάς Κάρολος γιορτάζει σήμερα τα 75α γενέθλια του με τους αγαπημένους του στο πλευρό του, ένα πάρτι τσαγιού και μία σειρά από φιλανθρωπικές δράσεις με στόχο μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης. Τελετουργικοί χαιρετισμοί με όπλα θα σηματοδοτήσουν τη μεγάλη ημέρα για το παλάτι του Μπάκιγχαμ, μεταξύ άλλων στον Πύργο του Λονδίνου αν και η έμφαση θα δοθεί στις δημόσιες εκδηλώσεις και τις αγαθοεργίες και όχι στα λαμπερά πάρτι. Στο τέλος της ημέρας αναμένεται ένα ιδιωτικό δείπνο για τα μέλη της οικογένειας και λιγοστούς φίλους.

Ο πρίγκιπας Χάρι δεν πρόκειται να δώσει το παρών, καλά ενημερωμένες πηγές όμως αναφέρουν ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πατέρα του για να του ευχηθεί «χρόνια πολλά». Το τηλεφώνημα μπορεί να θεωρηθεί «κλαδί ελιάς», μετά από τους ισχυρισμούς ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με τον δούκα του Σάσεξ σχετικά με τους εορτασμούς γενεθλίων. Κομβικό ρόλο στα γενέθλια του Βασιλιά θα έχει η επίσημη έναρξη του Coronation Food Project του Καρόλου, ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να λύσει το διπλό πρόβλημα του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα, την ώρα που εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια.

«Η ανάγκη για τρόφιμα είναι τόσο πραγματικό και επείγον πρόβλημα όσο και η σπατάλη τροφίμων» είπε ο βασιλιάς ο οποίος εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Big Issue αυτού του μήνα, το οποίο δίνει στους περιθωριοποιημένους την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα πουλώντας το περιοδικό στο δρόμο. «Οι πιέσεις κόστους ζωής» είχαν ως αποτέλεσμα «πάρα πολλές οικογένειες και άτομα να χάσουν θρεπτικά γεύματα». Το έργο στοχεύει στη δημιουργία κόμβων διανομής για να συνδέσει τα πλεονάζοντα τρόφιμα με τα 14 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο βασιλιάς Κάρολος γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας, τα οποία ήταν καλεσμένα σε ένα tea party στο Highgrove τη Δευτέρα (13.11), ενώ θα γιορτάσει την 75η επέτειο οργανώσεων όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), με 400 νοσοκόμες και μαίες προσκεκλημένες σε δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Σε ηλικία 75 ετών, ο βασιλιάς Κάρολος είναι πλέον ο έκτος μακροβιότερος Βρετανός μονάρχης που κάθισε στον θρόνο, μετά την Ελισάβετ Β', τη Βικτώρια, τον Γεώργιο Γ', τον Εδουάρδο Η' και τον Γεώργιο Β'. Μετά τις επτά δεκαετίες βασιλείας της αείμνηστης μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ο Κάρολος θέλει να δείξει ότι η μοναρχία παραμένει επίκαιρη στη σύγχρονη βρετανική κοινωνία.

Πραγματοποίησε τρεις επισκέψεις στο εξωτερικό, δεσμεύτηκε να ανοίξει τα βασιλικά αρχεία σε ερευνητές που ερευνούν τις σχέσεις του στέμματος με τη δουλεία και εξέφρασε «λύπη» για «αποκρουστικές και αδικαιολόγητες πράξεις βίας» που διαπράχθηκαν εναντίον των Κενυατών κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για ανεξαρτησία.

Η βασιλεία του Καρόλου έχει ξεκινήσει σταθερά, αλλά χρειάζεται ακόμα να διαμορφώσει ένα σαφές όραμα για το μέλλον, λέει ο Εντ Όουενς, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μετά την Ελισάβετ: Μπορεί η Μοναρχία να σώσει τον εαυτό της;» «Είναι μια δύσκολη στιγμή για τη μοναρχία γιατί περνάει αυτή τη μεταβατική περίοδο από το να θεωρείται αυθεντία στο να αμφισβητείται και μάλιστα με νέους τρόπους»,προσθέτει. «Εύχομαι απλώς ο βασιλιάς και ο διάδοχός του να ορίσουν πιο ξεκάθαρα τι θέλουν να κάνουν παρά να θεωρούν δεδομένο αυτό που πιστεύουν ότι το βρετανικό κοινό θέλει από τη μοναρχία».