Ο ισραηλινός στρατός (IDF) αποσύρεται από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, ενώ το πολεμικό μέτωπο στο Ισραήλ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με τις δύο πλευρές να ανταποδίδουν στα πυρά.

Την είδηση για την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετέδωσε δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα αποσύρθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (15/11) από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας και αναδιατάχθηκαν γύρω από το κτιριακό συγκρότημα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες πολίτες, τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Ισραηλινοί βρήκαν όπλα και «τρομοκρατική υποδομή» στη διάρκεια της επιδρομής τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν σημειώθηκαν μάχες μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου μετά την άφιξη εκεί στρατιωτών στη διάρκεια της νύχτας και δεν υπήρξαν διενέξεις με ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς.

Αν και ο αξιωματούχος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα είχαν απτές αποδείξεις ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε την εγκατάσταση ως «στρατηγείο τρομοκρατών».

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί το Αλ Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά η Χαμάς το αρνείται. Επίσης, ο αξιωματούχος είπε ότι τα πλάνα από τα ευρήματα της επιχείρησης θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Γάζα: Θερμοκοιτίδες από το Ισραήλ στο Αλ Σίφα

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (15/11), ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρέδωσε θερμοκοιτίδες, παιδικές τροφές και ιατρικές προμήθειες στο Αλ Σίφα, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να βοηθήσει τους ασθενείς χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και με λιγοστούς πόρους.

Το ιατρικό προσωπικό είχε ενημερώσει ότι μωρά βρέθηκαν εκτός θερμοκοιτίδων όχι επειδή δεν υπήρχαν αρκετές, αλλά λόγω ελλείψεων σε καύσιμα. Ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υποστήριξαν ότι οι θερμοκοιτίδες που παραδίδονται δεν θα χρειαστεί να συνδεθούν με πηγή ενέργειας.

Γαλλία: "Να συμμορφωθεί το Ισραήλ με το Διεθνές Δίκαιο"

Λίγο πριν γίνει γνωστή η είδηση αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, η Γαλλία εξέφρασε «την πολύ σοβαρή ανησυχία της» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός «δεν έπρεπε να πληρώσει για τα εγκλήματα της Χαμάς».

Το Παρίσι υπενθύμισε «την απόλυτη ανάγκη να συμμορφωθεί το Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει ιδιαίτερα την προστασία της νοσοκομειακής υποδομής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Το προσωπικό του νοσοκομείου κρυβόταν για να γλιτώσει από την ισραηλινή επιδρομή"

Στο μεταξύ, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ότι πυροβολισμοί έξω από το νοσοκομείο υποχρέωσαν το προσωπικό του να μην πλησιάζει τα παράθυρα για λόγους ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής.

Όπως περιέγραψε ο γιατρός Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι: «Βομβαρδισμός. Πυροβολισμοί γύρω από το νοσοκομείο και μέσα στο νοσοκομείο. Είναι πράγματι φρικτό, ένιωθες ότι είναι πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Κι έπειτα αντιληφθήκαμε ότι τα άρματα μάχης κινούνται γύρω από το νοσοκομείο. Στάθμευσαν μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Γύρω από το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη όπλων. Στοχοθέτησαν απευθείας το νοσοκομείο. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να στεκόμαστε κοντά σε παράθυρα».

Το Ισραήλ λέει ότι έχει ζητήσει από τους αμάχους να παραδοθούν, με το αιτιολογικό ότι η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ψέμα», είπε ο Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι και περιέγραφε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις επιδεινούμενες συνθήκες στο νοσοκομείο. «Στοχοθετήθηκε ένας από τους θαλάμους ασθενών. Άνοιξε μια τρύπα στον τοίχο. Δεν τραυματίστηκε κανένας, αλλά όλοι τρομοκρατηθήκαμε», είπε.

Ο ΠΟΥ καταδικάζει την επιχείρηση του IDF στο νοσοκομείο 

Εν μέσω όλων αυτών, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ λέει ότι στις σήραγγες κάτω από το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται ένα αρχηγείο της Χαμάς, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ότι οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο.

«Για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ασφαλώς χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής διέλευση αλλά και καύσιμα για τα ασθενοφόρα», εξήγησε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του Οργανισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Πίπερκορν είπε επίσης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διέθετε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά και 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλα 80 πτώματα παραμένουν άταφα.

Δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό στο νοσοκομείο που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι ο ΠΟΥ είχε χάσει την επαφή του με το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ότι δεν έχει πρόσφατες αναφορές για τους νεκρούς και τους τραυματίες στη Γάζα. Μετέφερε όμως την περιγραφή ενός μέλους του ΠΟΥ από το Αλ Σίφα. «Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ηλεκτρικό, μόνο βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς…», είπε.

Ο νομικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Στιβ Σόλομον, είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει, με βάση το διεθνές δίκαιο, να προστατεύονται πάντα.