Τη θέση του Βερολίνου σχετικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αγοράσει 40 πολεμικά αεροσκάφη «Eurofighter», τα οποία είναι συμπαραγωγή της Γερμανίας, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Χέμπεστραϊτ κι ενώ επίκειται η συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου πρόκειται να τεθεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον Χέμπεστραϊτ, αν τεθεί τέτοιο αίτημα από την τουρκική πλευρά, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων, η οποία θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση αυτήν.

Σχετικά συγκεκριμένη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι εξαγωγές όπλων πρέπει να εγκριθούν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, οι συνεδριάσεις του οποίου είναι απόρρητες. Στη συνέχεια, ενημερώνει για τις αποφάσεις του την Ομοσπονδιακή Βουλή.

Διαβάστε ακόμα: Η Τουρκία αναζητά αεροσκάφη Eurofighter - Μετά την αποτυχία προμήθειας των F-35

Ερωτηθείς, εάν στην απόφαση παίζει κάποιο ρόλο το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι εξαγωγές όπλων εξετάζονται κάθε φορά σαν αυτόνομες περιπτώσεις, ενώ η διαδικασία είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς αποκλίσεις.

Πηγή: ΕΡΤ