Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024 είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πλανήτη, εξηγεί ο Ματέο Ρέντσι στο 7ο Συνέδριο Βιωσιμότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο που διοργάνωσε ο Economist για τις 20 και τις 21 Νοεμβρίου. Η άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές των ΗΠΑ ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία, υπογράμμισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν μέλος της Γερουσίας.

Στο πλαίσιο ομιλίας που έδωσε ο Ματέο Ρέντσο χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς το πιο τραγικό γεγονός μέσα στο 2023. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι αισιόδοξος για την ευρύτερη περιοχή, διαβλέποντας ακόμη και μια συμφωνία ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και το Ριάντ, με τη Χαμάς να αποτυγχάνει στην αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Ρέντσι εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ματέο Ρέντσι: Η Ευρώπη θα πρέπει να χαράξει μια νέα στρατηγική

Όμως η Ευρώπη, όπως είπε, θα πρέπει να χαράξει μια νέα στρατηγική για να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και όχι σε ιδεολογίες, αποκτώντας ένα ρεαλιστικό όραμα. Διαφορετικά η Αφρική, η Κίνα ή οι ΗΠΑ θα υπερισχύσουν και έτσι η θέση της Γηραιάς Ηπείρου θα αποδυναμωθεί στη διεθνή κοινότητα, προειδοποίησε ο Ματέο Ρέντσι. Η Ευρώπη αποφάσισε να καταστρέψει ένα μέρος της οικονομίας της και να το μεταφέρει στην Κίνα, χάνοντας ένα μέρος της παραγωγής της και ενθαρρύνοντας την αύξηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο του Economist: Η κλιματική κρίση απαιτεί τη μέγιστη συνεργασία

Η ΕΕ χρειάζεται τη συμβολή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης για να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση και να προετοιμαστεί για το μέλλον. Δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα, αλλά η «έμφυτη ανοησία» του λαϊκισμού. «Θέλουμε την επόμενη γενιά των ηγετών για τη δημιουργία της νέας Ευρώπης», είπε ο Ματέο Ρέντσι, παραπέμποντας στον μύθο του Τηλέμαχου, γιου του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.