Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει «μπαράζ» επαφών και συναντήσεων στο εξωτερικό.

Στο επίκεντρο των επαφών αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας cyprustimes.com, θα βρεθεί η πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Λωρίδα της Γάζας, η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό Απεσταλμένου για το Κυπριακό και οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο ''συναγερμός'' για τρομοκρατικές επιθέσεις συνδέεται με τον τρόπο που υποδέχεται και αντιμετωπίζει η Ελλάδα τους μετανάστες

Οι επαφές του Νίκου Χριστοδουλίδη

Την Τετάρτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Βελιγράδι για την Τρίτη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Σερβίας, στο περιθώριο της οποίας θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και συζητήσεις αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Θα τον συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Παιδείας που θα υπογράψουν μνημόνια συναντίληψης επί σειράς θεμάτων με τους Σέρβους ομολόγους τους.

Την Πέμπτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ταξιδέψει στη Ρώμη όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, έχοντας ψηλά στην ατζέντα των επαφών την πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Λωρίδα της Γάζας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την Παρασκευή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στο Βατικανό με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο. Σημειώνεται πως η συνάντηση γίνεται με αφορμή τα 50 χρόνια εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων Λευκωσίας-Αγίας Έδρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει στον Πάπα την ετοιμότητα της Λευκωσίας να υλοποιήσει συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς πολιτισμού, παιδείας και διαφύλαξης μουσειακών θησαυρών.