Σαράντα ημέρες μετά το φονικό και πολύνεκρο χτύπημα της «Χαμάς» στο Νότιο Ισραήλ και τον πόλεμο που μαίνεται έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, η ανησυχία στην Ευρώπη και την Αμερική είναι έντονη για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση σε κάποια μεγάλη πόλη της Δύσης από «μοναχικό λύκο» ή από κάποιον μικρό πυρήνα της «Χαμάς», του ISIS ή της «Αλ Κάιντα». Οι Αρχές «σκανάρουν» τα μηνύματα μίσους στο Διαδίκτυο από τζιχαντιστές και αναζητούν πληροφορίες για πιθανό σχεδιασμό μιας τέτοιας δράσης.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας 

Στη χώρα μας έχουν επίσης αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε διάφορα σημεία, κυρίως για ανθρώπους ή οντότητες που σχετίζονται με το Ισραήλ, και για τον λόγο αυτόν πληροφορίες θέλουν να έχουν αποσπαστεί περισσότεροι από 200 αστυνομικοί - για τη φύλαξη δηλαδή των στόχων αυτών. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε εφησυχασμός, η γενική εκτίμηση είναι ότι το επίπεδο κινδύνου στην Ελλάδα είναι σαφώς χαμηλότερο και το σημείο-κλειδί γι’ αυτό είναι οι πολιτικές ένταξης των μεταναστών και προσφύγων που υλοποιούνται και σε σημαντικό βαθμό θεωρούνται από την κυβέρνηση πως πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Αρμόδιες πηγές μάλιστα ανατρέχουν στο 2020 και στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντοπιστούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, με αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, να βρεθούν συνολικά περί τα 5.500 παιδιά που ζούσαν στη Μόρια, στη Σάμο, στους δρόμους της ενδοχώρας, ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα, και να προστατευτούν, ώστε να μην πέσουν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος και της ριζοσπαστικοποίησης.

Ενα άλλο σημείο στο οποίο δίνουν έμφαση είναι ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική, όπως υπενθυμίζουν, ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν ελλείψεις σε εργαζομένους (αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός, μεταποίηση).

voultepsi_2
▶ H Σοφία Βούλτεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν για το Μεταναστευτικό

Παράλληλα, μόλις προ ημερών η χώρα μας διά του αρμόδιου υπουργού, Δημήτρη Καιρίδη, εξασφάλισε την υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν, ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, για το Μεταναστευτικό, για δύο έργα: την ανάπτυξη οπτικών ινών και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των συνοριακών σταθμών και την προστασία των ανήλικων μεταναστών, με αναδοχή, οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα και ρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης για εφήβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «Π», στην Ελλάδα σήμερα διαμένουν περίπου 700.000 νόμιμοι μετανάστες, στις δομές λίγο περισσότεροι από 33.000 αιτούντες άσυλο, ενώ φιλοξενούνται συνολικά περί τους 2.500 ασυνόδευτους ανηλίκους.

voultepsi_1
▶Από την τελευταία αναχώρηση ασυνόδευτων ανηλικων για την Πορτογαλία

«Εδώ και δύο χρόνια έχουμε μια νέα εθνική στρατηγική για την ένταξη, που αποσκοπεί στην πραγματική ένταξη και στην αποτροπή των γκέτο, της περιθωριοποίησης, της ριζοσπαστικοποίησης και τελικά της εγκληματικότητας», εξηγεί μιλώντας στα «Π» η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Οπως επισημαίνει, η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται οριζόντια σε όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται και περιλαμβάνει την εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, την ισότητα των φύλων, καθώς και την αποτροπή κάθε μορφής βίας, μεταξύ των οποίων και η εμπορία ανθρώπων.

Το πρόγραμμα «Helios»

Ως «εμβληματικό ενταξιακό πρόγραμμα» αντιμετωπίζεται το «Helios», που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και παρέχει επιδότηση ενοικίων, ελληνομάθεια και επαγγελματικό προσανατολισμό. «Σε αυτό έρχεται τώρα να προστεθεί το “Helios junior” για ασυνόδευτους ανήλικους που ενηλικιώνονται, το οποίο θα ενισχύσει τον νόμο που συνδέει την παραμονή στη χώρα με την εκπαίδευση. Ο συγκεκριμένος νόμος παρέχει σε αυτούς τους νέους δεκαετή άδεια παραμονής, εφόσον ολοκληρώσουν τρία έτη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως τα 23 τους χρόνια», τονίζει η αρμόδια υφυπουργός.

voultepsi_2_2
▶Με σημαντικές γυναίκες από το Αφγανιστάν, στην ασκηση διάσωσης των οποίων έλαβε μέρος και η Σοφία Βούλτεψη

Η ανησυχία για τους «μοναχικούς λύκους» μπορεί να μην είναι τόσο αυξημένη όσο σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες, είναι όμως υπαρκτή. Οπως αναφέρει η κ. Βούλτεψη, «οι λεγόμενοι “μοναχικοί λύκοι” εντάσσονται στο πολύ ανησυχητικό φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης, στην οποία μπορεί να οδηγηθούν τόσο κάποια μεμονωμένα πρόσωπα όσο και ομάδες. Το πρόβλημα επομένως είναι η ριζοσπαστικοποίηση». Για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, συνεχίζει, «όποιος φθάνει στην Ελλάδα καταγράφεται και ταυτοποιείται. Ακολουθείται η διαδικασία Eurodac, που είναι το ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο, και όλες οι διαδικασίες στη Europol και την Interpol. Αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και με τις σύγχρονες πολιτικές ένταξης, δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βρισκόμαστε συνεχώς σε επιφυλακή με όλες μας τις δυνάμεις σε επίπεδο υποδοχής και αστυνομικών ελέγχων, όπου συμμετέχει και η Frontex».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/11