Από την Τουρκία ξεκινάει αύριο (22.11) διεθνής νηοπομπή, η οποία θα αποτελείται από 1.000 σκάφη, με προορισμό τη Γάζα, στοχεύοντας στο να προκληθεί "μια διαταραχή στα διεθνή ύδατα και τον περιορισμό στο θαλάσσιο εφοδιασμό προς το Ισραήλ για μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες", σύμφωνα με το διοργανωτή της πρωτοβουλίας.

Όπως αναφέρει το sigmalive, σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οκτσούογλου, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων των αντισιωνιστών Εβραίων».

Ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα Χ έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά και οι αναρτήσεις του εκθειάζουν τους χειρισμούς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έναντι της Γάζας.

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες, είπε. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στον στολίσκο, είπε στο Haber7.

Ωστόσο, ο Βολκάν Οκτσούογλου είπε σε μεταγενέστερο tweet ότι περίμενε ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, τουλάχιστον 1.000, και επέμεινε ότι η πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση.

Στάση στην Κύπρο

Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στόλος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν στα κατεχόμενα) πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

Ο Βολκάν Οκτσούογλου είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης θα ήταν να προκληθεί μια διαταραχή στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο με κατεύθυνση το λιμάνι του Ashdod, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.

"Μαβί Μαρμαρά"

Το όλο εγχείρημα θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στολό της Ελευθερίας της Γάζας» με το Μαβί Μαρμαρά τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό.

Μετά το επεισόδιο του Mavi Marmara, επιχειρήθηκαν αρκετοί άλλοι στολίσκοι στη Γάζα, αλλά σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες.

«Το Σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στον στολίσκο και ότι οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

«Θα ακολουθήσουμε τους διεθνείς κανόνες»

Ο Βολκάν Οκτσούογλου υποσχέθηκε ότι όσοι συμμετέχουν θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλήσουν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνείς ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010. «[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».