Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Ισπανίας η απόφαση Σάντσεθ να χορηγήσει αµνηστία στους Καταλανούς αυτονοµιστές που διώκονται από τη ∆ικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, µε σκοπό να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός έπειτα από εβδοµάδες διαβουλεύσεων κατάφερε να λάβει την υποστήριξη πολιτικών σχηµατισµών για να κυβερνήσει µε πλειοψηφία, µεταξύ των οποίων βρίσκεται η -συγκυβερνώσα- ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά και βασκικά και καταλανικά κόµµατα. Ενα εξ αυτών είναι ο σχηµατισµός του Καταλανού αυτονοµιστή Κάρλες Πουτζδεµόν και των επτά βουλευτών του.

Ο Πέδρο Σάντσεθ πέρασε από το Κοινοβούλιο έναν νόµο περί αµνηστίας των αυτονοµιστών ως αντάλλαγµα για τη στήριξή τους και, σύµφωνα µε τον ίδιο, η εν λόγω αµνήστευση θα παίξει ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη µετά την κρίση του 2017, λέγοντας πως «αυτή η συµφωνία σηµαίνει ότι κάνουµε το καλύτερο που µπορούµε για να καταλάβουµε ο ένας τον άλλον».

Η εν λόγω συµφωνία κατακρίθηκε έντονα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, και κυρίως από τον ηγέτη του Ρ.Ρ., Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, που τον κατηγόρησε ότι «εξαγόρασε την παραµονή του στην εξουσία µε αντάλλαγµα δικαστική ατιµωρησία», µε το κόµµα να καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγµή, στην Ισπανία οι διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται από έντονη οργή και θυµό, µε αρκετές εξ αυτών να λαµβάνουν χώρα σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Σεβίλη και Βαλένθια, ενώ λίγες ηµέρες νωρίτερα, έξω από την έδρα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόµµατος, οι συγκεντρώσεις -όπου συµµετείχε και το ακροδεξιό Vox- έλαβαν βίαιες διαστάσεις. Σύµφωνα µε τις Αρχές, πάνω από 80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, ενώ το P.P. εκτίµησε ότι ο συνολικός αριθµός των διαµαρτυροµένων ήταν κοντά στο ένα εκατοµµύριο.

Οι συγκεντρώσεις χαρακτηρίζονται από ακρότητες, µε συνθήµατα όπως «Προδότης», «Φυλακή για τον Σάντσεθ», αλλά και αναπαράσταση του Ισπανού πολιτικού σε οµοιώµατα ως Πινόκιο. Σύµφωνα µε τον ανταποκριτή του euronews στη Μαδρίτη, Χάιµε Βελάσκεθ, η Ισπανία δεν έχει βιώσει παρόµοιο κύµα «κοινωνικής αναταραχής» από την καταδίκη των Καταλανών ηγετών το 2019.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 18/11