Σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία στη Γάζα, με Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στη Γάζα να είναι στο επίκεντρο, κόντρα στις προειδοποιήσεις του Ισραήλ πως ο πόλεμος «δεν έχει τελειώσει ακόμα», ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί η απελευθέρωση των ομήρων και ο τρόπος που θα γίνει αυτό.

Βίντεο που φέρνουν στη δημοσιότητα τα Parapolitika.gr δείχνει Παλαιστίνιους από τη νότια Γάζα να κρατούν λευκές σημαίες και να φωνάζουν σλόγκαν κατά της Χαμάς, με αφορμή τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και τον συνεπακόλουθο κατιαγισμό πυρών στον οποίο βρέθηκε η Λωρίδα της Γάζας από τις δυνάμεις του Ισραήλ, με δεδηλωμένο στόχο του τελευταίου να είναι η εξάρθρωση της οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας, καθώς οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος κόπασαν, χιλιάδες άνθρωποι μάζευαν τα υπάρχοντά τους για να πάνε οικογενειακώς στα χωριά τους. Αλλά καθώς αυτοκίνητα, κάρα που σέρνουν γαϊδούρια, τουκ-τουκ άρχιζαν να κινούνται, φυλλάδια στα αραβικά που έριξε από τους αιθέρες ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιούσαν: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα». «Το να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο», υπογραμμίζεται στα φυλλάδια αυτά, με τρία θαυμαστικά. Ο στρατός του Ισραήλ έχ βόρειο τμήμαει χαρακτηρίσει το του παλαιστινιακού θύλακα ζώνη επιχειρήσεων κι έχει διατάξει επανειλημμένα όλους τους αμάχους να φύγουν.

13 όμηροι από το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους


Εν τω μεταξύ, η πρώτη ομάδα 13 Ισραηλινών ομήρων αναμένεται να απελευθερωθεί στις 4 μ.μ., όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έλαβε μια «αρχική» λίστα με τα ονόματα των απαχθέντων που αναμένεται να απελευθερωθούν και ότι οι οικογένειες όσων θα επέστρεφαν την Παρασκευή είχαν ενημερωθεί, όπως και οι συγγενείς τους.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είπε επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή το πρωί και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από το Ισραήλ ότι τρεις φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό όμηρο, δηλαδή συνολικά 150. Παλαιστίνιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 κρατούμενους σήμερα. Η ομάδα των Παλαιστινίων θα αποτελείται από 24 γυναίκες και 15 έφηβους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή την Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Παλαιστίνιος επίτροπος για τους κρατούμενους Καντούρα Φάρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη στρατιωτική φυλακή Ofer του Ισραήλ γύρω στις 16:00 τοπική ώρα. Αυτό θα συμπίπτει με την προγραμματισμένη παράδοση στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου των 13 ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς. «Αφού ο Ερυθρός Σταυρός υποδεχθεί τους (Παλαιστίνιους) αιχμαλώτους, αυτοί θα πάνε στην Ιερουσαλήμ και αυτοί από τη Δυτική Όχθη θα συγκεντρωθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Μπετούνια, όπου θα τους περιμένουν οι οικογένειές τους», είπε ο κ. Φάρες.