Είναι μόλις 10 μηνών και είναι ο μικρότερος όμηρος της Χαμάς, τον οποίο άρπαξαν μαζί με την οικογένειά του από το Ισραήλ και κρατείται στην Γάζα.

Σήμερα αναμένεται να απελευθερωθούν δέκα ακόμα όμηροι, στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία,  μεταξύ Γάζας και Ισραήλ,  η οποία παρατάθηκε για δύο ακόμα μέρες. Όμως ο μικρός Κφιρ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, δεν αναμένεται να είναι μέσα σε αυτούς, καθώς σύμφωνα με το στρατό του Ισραήλ, παραδόθηκε από τη Χαμάς σε άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, τη Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με την Telegraph η Χαν Γιουνίς αναμένεται να είναι στόχος των επόμενων επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το μωρό, που χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την παράταση της εκεχειρίας.

Χθες απελευθερώθηκαν εννέα παιδιά, ανάμεσά τους και δίδυμα τριών ετών.  Η Χαμάς ενημέρωσε τις ισραηλινές αρχές πως ο δέκα μηνών Κφιρ και ο τετράχρονος αδελφός του Άριελ δεν είναι πλέον στην κατοχή τους, κάτι που προκάλεσε οργή.

Εκτιμάται ότι τα δύο αδέλφια κρατούνται μαζί με τους γονείς τους, Γιάρντεν και Σίρι, αν και η τύχη των γονέων, ειδικά του πατέρα, παραμένει αβέβαιη.

 «Παιδιά και μωρά κάτω του ενός έτους που δεν έχουν δει το φως του ήλιου για περισσότερες από 50 ημέρες κρατούνται αιχμάλωτα από τη Χαμάς, η οποία μεταχειρίζεται κάποια από αυτά σαν λάφυρα και κάποια τα έχει μεταφέρει σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος των IDF στα αραβικά μέσα ενημέρωσης. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η συγκλονιστική ιστορία της 9χρονης που είχε απαχθεί από τη Χαμάς και νόμιζε ότι ήταν όμηρος για ένα χρόνο

Ο Michael Horowitz, αναλυτής ασφαλείας, δήλωσε ότι φαίνεται πως η οικογένεια Μπίμπας είχε παραδοθεί στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η θεία του μικρού Κφιρ και του αδερφού του δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ανακοίνωση της Χαμάς «επιτείνει την αγωνία τους». «Δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Το ότι δεν θα τους έχουμε σύντομα στην αγκαλιά μας, μας πληγώνει».

Ισραήλ: Παρατάθηκε η ανακωχή Ισραήλ – Χαμάς

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς παρατάθηκε και σήμερα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι ισραηλινοί όμηροι και παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς και να φθάσει κι άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση παραμένει τραγική.

Η συμφωνία που κλείστηκε με βασικό μεσολαβητή το Κατάρ, με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την απελευθέρωση πενήντα ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και 150 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Άλλοι 19 όμηροι, στην πλειονότητά τους ξένοι εργάτες, αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.

Μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η ισχύς της ανακωχής, οι ΗΠΑ και το Κατάρ ανακοίνωσαν την παράτασή της για δύο ημέρες, από σήμερα στις 07:00 ως μεθαύριο Πέμπτη στις 07:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας), κάτι που θα επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων τουλάχιστον 20 ομήρων και 60 παλαιστινίων φυλακισμένων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε κατάλογο με τα ονόματα δέκα ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι εντός της ημέρας, χωρίς πάντως να τον δημοσιοποιήσει, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι ακόμη 11 όμηροι, ανάμεσά τους τρεις με διπλή, ισραηλινή και γαλλική υπηκοότητα.

Κατόπιν το Ισραήλ ανακοίνωσε πως αποφυλακίστηκαν 33 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους ήταν ο Μοχάμεντ Αμπού αλ Χούμους.

Λίγο προτού γίνει γνωστό πως η ανακωχή θα παρατεινόταν, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ενέκρινε τη συμπερίληψη «50 φυλακισμένων», συμπεριλαμβανομένης της Αχέντ Ταμίμι, της νεαρής που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων -συνελήφθη ξανά στις αρχές Νοεμβρίου-, στον κατάλογο των προς απελευθέρωση.

Οι μεσολαβητές και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες στους διαδρόμους για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή, πέραν της Πέμπτης, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ισραηλινή πλευρά, ο στρατός και η κυβέρνηση, που δέχονται μεγάλη πίεση από την κοινωνία να εγγυηθούν την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, επιμένουν τις τελευταίες ημέρες πως πρόθεσή τους είναι όταν τερματιστεί η ανακωχή να ξαναρχίσουν επιχειρήσεις για να «καταστρέψουν» τη Χαμάς, να εξαλείψουν οποιαδήποτε «απειλή» στη Λωρίδα της Γάζας και να επιβάλουν ευνοϊκό συσχετισμό δύναμης, καθώς και να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους ομήρους - ανάμεσα στους οποίους είναι και στρατιωτικοί.

Η παράταση της ανακωχής θα επιτρέψει την είσοδο κι άλλων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία κι υπέστη ήδη τεράστια καταστροφή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ κι η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική προστασία στη Γάζα κάνει λόγο για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια. Ακόμη 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Αν και η ανακωχή προσέφερε μια ανάπαυλα στους κατοίκους της Γάζας, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).