Ο Ρίσι Σούνακ αναδύθηκε στα πολιτικά πράγματα της Μεγάλης Βρετανίας ως στενός φίλος του Μπόρις Τζόνσον. Ο Σούνακ που ανέλαβε τα ινία της Μεγάλης Βρετανίας, χωρίς να εκλεγεί, τον Οκτώβριο του 2022 έχει δει το όνομά του αρκετές φορές στα εξώφυλλα των εφημερίδων για τους λάθος λόγους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η πρώτη μεγάλη πολιτική στιγμή του, ήρθε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετά την παραίτηση του Σατζίντ Τζαβίντ, ο Τζόνσον τον όρισε νέο υπουργό Οικονομικών, σε ηλικία 39 ετών.

 «Ο άνθρωπος που έκανε να συμβούν όλα αυτά, ο άνθρωπος που πέτυχε μία μεγάλη συντηρητική πλειοψηφία, ο φίλος μου, ο ηγέτης μας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Μπόρις Τζόνσον». 

Διαβάστε επίσης: “Καίγεται” μόνος του ο Σούνακ: Λάθος η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη, υποστηρίζει το 66% των Βρετανών

Δύο χρόνια αργότερα ο Σούνακ γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στον πολιτικό του μέντορα για να διεκδικήσει την θέση του.

Ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών από την Λιζ Τρας, η οποία, όμως, έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ παραμονής στην Πρωθυπουργία και από τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τα ινία της χώρας και έγινε ο νεότερος ένοικος της Downing Street.

Το πόθεν έσχες του Ρίσι Σούνακ

Το πόθεν έσχες του ίδιου και της συζύγου του αποτέλεσαν το θέμα εβδομάδων που ακολούθησαν την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η σύζυγος του Ρίσι Σούνακ, Ακσάτα Μούρτι, βρέθηκε όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο στόχαστρο των μέσων αλλά και της Βρετανικής κοινωνίας.

Ο λόγος η Ακσάτα Μούρτι, κόρη ενός από τους πλουσιότερους Ινδούς στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 700 εκατ. λίρες, που επί χρόνια δηλώνει μόνιμη κάτοικος εξωτερικού για να αποφύγει την υψηλή βρετανική φορολογία.

Και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, όμως αποκαλύφθηκε πως είχε στο όνομά του επί μήνες πράσινη κάρτα παραμονής στις ΗΠΑ με τα βρετανικά μέσα να στηλιτεύουν το γεγονός πως ήθελε να κρατά όλες τις επιλογές ανοιχτές.

Ο ίδιος προσπάθησε ανεπιτυχώς να φτιάξει τον κοινωνικό του προφίλ. Σερβίροντας αστέγους με ανοιχτές κάμερες είχε και πάλι εκτεθεί.

Με μεγαλύτερη επιτυχία είχε διαχειριστεί τα κακεντρεχή σχόλια για το ύψος του από τον σκανδαλοθηρικό τύπο της χώρας.

 «Τόσο πολλοί από εσάς μου λέτε… Ουάου! Είσαι ακόμη πιο κοντός από κοντά».

Οι δημοσκοπήσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρά τις προσπάθειες δεν έχει καταφέρει να μειώσει την διαφορά την οποία έχουν «χτίσει» οι Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια.

Δημοσκόπηση του Politico στις 24 Νοεμβρίου δείχνει την διαφορά στις 20 μονάδες ενώ 6 στους 10 Βρετανούς αποδοκιμάζουν συνολικά την πολιτική της Κυβέρνησής του.