Η Τουρκία, η οποία αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως από τις ΗΠΑ δεν θα καταφέρει να πάρει ακριβώς όσα θέλει, άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές για την προμήθεια μαχητικών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Μάλιστα, στο ζήτημα αυτό η ανακοίνωση-«έκπληξη» ήρθε από τον υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ στην τουρκική επιτροπή του Κοινοβουλίου απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών και ανέφερε πως γίνονται εργασίες για την προμήθεια Eurofighter Typhoon.

Διαβάστε ακόμα: Το "φλερτ" Σούνακ – Ερντογάν με φόντο τα Eurofighter

O Τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα μαχητικά έχουν σχέση με τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία. «Η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία είναι θετικές, τώρα προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία μάς λένε πως ''το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς''. Αν το θέμα προχωρήσει, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter. Οι Ισπανοί και οι Βρετανοί έχουν την επιθυμία της πώλησης των Εurofighter στην Τουρκία», σημείωσε.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

«Αν πρέπει να γίνει κάποια σύγκριση, τα Εurofighter είναι ισάξιο αεροσκάφος με το Rafale της Γαλλίας και έχει καλύτερες αποδόσεις στους ελιγμούς, στην ταχύτητα. Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter», τονίζεται στα τουρκικά ΜΜΕ. Πάντως, η Άγκυρα συνεχίζει να διεκδικεί 40 νέα F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16 της, αλλά αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει.

Παράλληλα, Τούρκοι αναλυτές θυμήθηκαν και τους…. πυραύλους Tayfun. O Μεσού Χακί Τσασίν, στρατιωτικός αναλυτής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Tayfun «θα αλλάξουν τη μοίρα των πολεμικών συγκρούσεων. Έχουν εμβέλεια 250 και 500 χιλιομέτρων. Όταν εκτοξευθεί, πλήττει στόχους στα μετόπισθεν της Ελλάδας. Φτάνει μέχρι και την Αδριατική. Αν τα τοποθετήσεις στη Σμύρνη και τα εκτοξεύσεις, πάει, τελείωσε και πλήττει τους στόχους και δεν μπορούν να ξεφύγουν. Ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι πως γλιτώνουμε από το σύστημα που μας έλεγε ''πάρε αυτό, αν δεν κάνεις το άλλο, δεν σου δίνω αυτό''. Κάποτε οι Αμερικανοί μάς έδιναν οπλικά συστήματα έναντι 2 δισ. δολαρίων. Τώρα τους δώσαμε 2,5 δισ. δολάρια και δεν μας δίνουν μαχητικά».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στο Λονδίνο αλλά και την τουρκική έκδοση του πρακτορείου Bloomberg, Τουρκία και Βρετανία είναι στα πρόθυρα μιας πολύ μεγάλης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ουσιαστικά στην επικαιροποίησή της, με στόχο να επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, που να βοηθήσει στην ανάπτυξη και των δύο χωρών.