Ακόμα και υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ φοβούνται ότι πήρε τη λάθος απόφαση «ξεκινώντας καβγά» με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σημειώνει σε άρθρο της στο Sky News η πολιτική συντάκτρια Μπεθ Ρίγκμπι, η οποία εκφράζει την άποψη ότι η πρόσφατη απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπονομεύει την εικόνα του ώριμου ηγέτη που προωθούσε επιμελώς μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζει η Ρίγκμπι στο Sky News, μία από τις λίγες νίκες που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πέτυχε ο Σούνακ το σύντομο διάστημα που υπηρετεί ως πρωθυπουργός είναι η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Βρετανίας, αφού φρόντισε να διαφοροποιηθεί αρκετά από τους προκατόχους του με το προκλητικό στυλ (Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας) και να βγάλει τη χώρα από τις αναταράξεις που προκάλεσε το Brexit.

«Ήταν ο πρωθυπουργός που παρέδωσε το Πλαίσιο του Ουίνδσορ, διευθετώντας την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία. Ανέπτυξε μια σταθερή σχέση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, υπογράφοντας την Ατλαντική Διακήρυξη, που σηματοδοτεί στενότερους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, ενώ φιλοξένησε με επιτυχία και μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα», τόνισε η αρθρογράφος, συμπληρώνοντας ότι ο Σούνακ «υποτίθεται πως εκπροσωπούσε μια πιο ώριμη ηγεσία, που επεδείκνυε επαγγελματισμό».

Στη συνέχεια, όμως, σημείωσε ότι «αρνήθηκε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια έκρηξη θυμού, όπως φαίνεται, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι το να βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι σαν να έκοβε κάποιος τη Μόνα Λίζα στη μέση».

Η αρθρογράφος του Sky News ομολογεί ότι η απόφαση του Σούνακ ήταν κάτι που την μπέρδεψε αρκετά

Η αρθρογράφος του Sky News ομολογεί ότι η παραπάνω απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν κάτι που την μπέρδεψε αρκετά, αφού αισθάνθηκε ότι υπονομεύει την εικόνα που προωθούσε μέχρι σήμερα για τον εαυτό του ο Σούνακ. Γι' αυτόν τον λόγο ζήτησε την άποψη αξιωματούχων από όλο το πολιτικό φάσμα της Βρετανίας.

Ένας πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης περιέγραψε την πρόσφατη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού ως «γελοία» και εριστική, ενώ ένας υπουργός που στηρίζει τον Σούνακ έκανε λόγο για «λανθασμένη απόφαση».

Διαβάστε ακόμα: Ρίσι Σούνακ: Αλαζονικός, τεxνοκράτης και εκατομμυριούxος ο Βρετανός πρωθυπουργός με την απρεπή συμπεριφορά έναντι του Μητσοτάκη

Ακόμη μια πηγή από την κυβέρνηση σχολίασε στην αρθρογράφο ότι το μόνο που πέτυχε ο Βρετανός πρωθυπουργός ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ήταν να συζητηθεί περισσότερο το ζήτημα, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος των Εργατικών έκανε λόγο για «αξιολύπητη» ενέργεια, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία να συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση και το Μεσανατολικό.

Όσο για τη θέση του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, τα πράγματα είναι απλά, γράφει η Ρίγκμπι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει να μη θέσει δημοσίως το θέμα της επιστροφής των ηλικίας 2.500 ετών Γλυπτών του Παρθενώνα, που κάποτε κοσμούσαν την Ακρόπολη στην Αθήνα, και αυτή η συμφωνία παραβιάστηκε».

Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το θέμα, με ελληνικές πηγές να επιμένουν ότι δεν δόθηκαν ποτέ τέτοιες διαβεβαιώσεις, παρά τα όσα υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ, καταλήγει η ανάλυση του Sky News.