O OHE κάλεσε σήμερα (29/11) τη διεθνή κοινότητανα κινηθεί προς μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ, λέγοντας ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει την κοινή πρωτεύουσα και των δύο κρατών.

Γκουτέρες για Μεσανατολικό: Να προχωρήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και με βάση το διεθνές δίκαιο


«Έχει φτάσει η ώρα να προχωρήσουμε με αποφασιστικό τρόπο προς μια λύση δύο κρατών, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Τατιάνα Βαλοβάγια, γενική διευθύντρια του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, εκφωνώντας ομιλία που συνέταξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα σήμαινε πως «το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Τα σχόλιά της συμπίπτουν με τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό, την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει κάθε χρόνο. Σηματοδοτεί την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενός σχεδίου για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε αραβικό και εβραϊκό κράτος, καθώς και για τη διεθνή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ.

Οι εκκλήσεις για μια λύση δύο κρατών έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 240 ομήρους. Η επίθεση προκάλεσε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαία επίθεση κατά της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς και έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές στον πυκνοκατοικημένο θύλακα.