Η γκάφα του Σούνακ και η γραβάτα του Βασιλιά Καρόλου εξακολουθούν να είναι στο επίκεντρο του βρετανικού Τύπου.

Ειδικότερα, σχόλια, συζητήσεις και αναλύσεις συνεχίζει να προκαλεί η πολυσυζητημένη γραβάτα του βασιλιά Καρόλου με τις ελληνικές σημαίες.

Η γραβάτα της «ελληνικής υπερηφάνειας», αυτή που φόρεσε ο Βασιλιάς Κάρολος, στέλνοντας χωρίς να πει ούτε μία κουβέντα το πιο βροντερό μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις στην Αγγλία.

Κι όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που κάτοχος του θρόνου έπραττε κάτι ανάλογο.

Το 2017, η τότε βασίλισσά Ελισάβετ άνοιξε την συζήτηση στη βρετανική Βουλή για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή ένωση.

Αντί για την επίσημη στολή και το στέμμα, επέλεξε να φορέσει ένα μπλε ταγέρ με ασορτί καπέλο, στολισμένο με μπλε και κίτρινα λουλουδάκια, που παρέπεμπε στη σημαία της ΕΕ.

Ένα χρόνο αργότερα, υποδέχθηκε τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων Ντόναλτ Τράμπ, φορώντας μια καρφίτσα που της είχε δωρίσει το ζεύγος Ομπάμα, ενώ το 2019 επέλεξε μία τιάρα με 96 ρουμπίνια από τη Μιανμάρ, που θεωρείται ότι απομακρύνει το κακό. Απέναντί της είχε ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κωδικοποιημένα μηνύματα πάντοτε έστελναν οι άνθρωποι του Παλατιού. Το 1983 η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, με ένα μόλις μαύρο πρόβατο, ανάμεσα σε δεκάδες λευκά στο πουλόβερ της, εξέφραζε την ανησυχία για τη θέση της εντός της βασιλικής οικογένειας, ενώ το 2020 η Κέιτ Μίντλετον επέλεξε ένα φόρεμα στο μπλε της ουκρανικής σημαίας σε συνδυασμό με σκουλαρίκια, δώρο του Προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Βασιλιάς Κάρολος, ωστόσο, έκανε κάτι που ουδείς είχε τολμήσει στο παρελθόν. Παρενέβη, με αυτόν τον σιωπηλό, στιλιστικό τρόπο, υπέρ μίας χώρας που εναντιώνεται της δικής του σε ένα σοβαρό θέμα.

 «Η γκάφα του Σούνακ ευνοεί τους Έλληνες»

«Η περιφρόνηση του Ρίσι Σούνακ, να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενισχύει τις ελπίδες των Ελλήνων για επιστροφή των μαρμάρων», όπως γράφει σε ανάλυσή του ο Guardian, που παρατηρεί ότι η γκάφα του Σούνακ έδωσε στο ελληνικό αίτημα πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο απ’ ό,τι οποιαδήποτε εκστρατεία.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, με το Βρετανικό Μουσείο, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ», να προτείνει την αποστολή του 1/3 ή του 50% των Γλυπτών με αντάλλαγμα το δανεισμό ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών προς έκθεση.