Πανικό προκαλεί στην Τουρκία ο νέος σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στον Κόλπο της Κίου, όπως και ο μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ που ακολούθησε, τρία λεπτά αργότερα.

Η ανησυχία, ωστόσο, που προκαλείται δεν αφορά μόνο τους κατοίκους και τους επιστήμονες της Τουρκίας, αλλά ο σεισμός προκαλεί προβληματισμό και στους Έλληνες σεισμολόγους.

Στην Προύσα, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα από το επίκεντρο, και σε άλλες πόλεις, άνθρωποι βγήκαν φοβισμένοι στους δρόμους, κυρίως επειδή η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και έχουν καταγραφεί στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί. Καθηγητές έβγαλαν τους μαθητές από σχολείο και οι δρόμοι γέμισαν από εργαζομένους που έφυγαν από τα γραφεία τους. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν προέρχεται από το επικίνδυνο ρήγμα - Οι πρώτες εκτιμήσεις

 «Ο σεισμός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα μικρότερο ρήγμα. Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε έναν κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν από περίπου 20 λεπτά, έδωσε τον σεισμό των 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει», δήλωσε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας που στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι ο σεισμός προέρχεται από ρήγμα που αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του Ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, γνωστός στην Τουρκία για τις συνεχείς προειδοποιήσεις του για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό, δήλωσε σχετικά: «Ο σεισμός προέρχεται πιθανότατα από το τμήμα του ρήγματος Ζεγτινμπαγί στον Κόλπο της Κίου (Γκέμλικ). Το ρήγμα αυτό αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ο νότιος κλάδος είναι μια αργά κινούμενη αλλά συσσωρευμένη ζώνη ρήγματος. Στους σεισμούς του 1999, υποθέτω ότι έχασε από την ενέργειά της. Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Όζενερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 40 σεισμοί. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 3,8 Ρίχτερ. Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κλάδοι του ρήγματος στον Μαρμαρά. Αυτή η περιοχή είναι ένα ενεργό ρήγμα στον Μαρμαρά στα νότια. Σύμφωνα με τα αρχεία, μεγάλοι σεισμοί έχουν συμβεί σε αυτή την περιοχή και στο παρελθόν. «Περιμένουμε έναν σεισμό στον Μαρμαρά, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι κάθε σεισμός στον Μαρμαρά είναι αυτός ο σεισμός. Περίπου εννέα σεισμοί συμβαίνουν στον Μαρμαρά κάθε χρόνο», ανέφερε.

Καθησυχαστικές οι τουρκικές Αρχές για τον σεισμό

Οι τουρκικές Αρχές, πάντως, εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, με τον Μαχμούτ Ντεμίρτας, νομάρχη Προύσας, να λέει στο TRT Haber πως «δεν είχαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα, εκτός από τον πανικό των πολιτών μας. Μέχρι αυτή την ώρα, 12 πολίτες έχουν πάει στο νοσοκομείο λόγω πανικού. Υπάρχει μια αναφορά ότι το σπίτι ενός πολίτη έχει μια ρωγμή. Οι συνεργάτες μας πήγαν στην περιοχή αυτή».

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά, αλλά και στις γειτονικές επαρχίες του Μπαλίκεσιρ και των Δαρδανελίων, καθώς το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό, στα 9 χλμ.