Επιπλέον πέντε σορούς εντόπισαν οι διασώστες που επιχειρούν στις πλαγιές του ηφαιστείου Μαράπι της Ινδονησίας, το οποίο εξερράγη ξαφνικά την Κυριακή. Τα άψυχα σώματά τους βρέθηκαν πλησίον του σημείου της έκρηξης, η οποία ήταν τόσο σφοδρή που οι στάχτες εκτοξεύτηκαν 3.000 μέτρα στον ουρανό, ψηλότερα από το ίδιο το ηφαίστειο.

Μέχρι στιγμής, 18 πεζοπόροι δεν έχουν ακόμα ανασυρθεί, αλλά οι αρχές τους θεωρούν νεκρούς, καθώς βρίσκονταν πολύ κοντά στην έκρηξη. «Οι υπόλοιποι που θέλουμε να απομακρύνουμε είναι 18 και περιμένουμε να μην είναι πλέον ζωντανοί. Η ομάδα θα τους απομακρύνει και θα τους μεταφέρει στο νοσοκομείο αύριο ή σήμερα για ταυτοποίηση», δήλωσε ο Έντι Μαρντιάντο, υποδιοικητής της αστυνομίας στην Δυτική Σουμάτρα.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί πάνω από 50 άνθρωποι.Το Μαράπι, το όνομα του οποίου σημαίνει «βουνό της φωτιάς», εξερράγη ξανά την Δευτέρα, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις σωστικές επιχειρήσεις που ήταν ούτως ή άλλως δύσκολες λόγω του καπνού και των κακών καιρικών συνθηκών.

Εδώ και 12 χρόνια το Μαράπι βρίσκεται στην τρίτη βαθμίδα της τετραβάθμιας κλίμακας συναγερμού, επίπεδο που σημαίνει ηφαιστειακή δραστηριότητα πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Η βαθμίδα αυτή συνεπάγεται ότι αναρριχητές και κάτοικοι δεν μπορούν να πλησιάσουν την κορυφή πέραν των τριών χιλιομέτρων.

Στους αναρριχητές επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο μέχρι την ζώνη κινδύνου και τους επιβάλλεται η καταγραφή σε δύο σημεία ή μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, ντόπιοι αξιωματούχοι παραδέχονται πως πολλοί ενδεχομένως να έχουν σκαρφαλώσει σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το επιτρεπτό, όπως και ότι και κάτοικοι ίσως να βρίσκονταν στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός όσων επλήγησαν από την έκρηξη δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: euronews.gr