Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο για «την οδύνη, τις απώλειες, τον πόνο» αρχίζοντας ενώπιον της επιτροπής της δημόσιας έρευνας για την πανδημία την κατάθεσή του που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει δύο ημέρες, ενώ παραδέχθηκε ότι όφειλε να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κρίσης της Covid-19 «πολύ νωρίτερα».

«Είμαι βαθιά λυπημένος για την οδύνη, τις απώλειες και τον πόνο» των θυμάτων αυτών και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, η συγγνώμη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας διακόπηκε από τέσσερις διαδηλωτές στο ακροατήριο που τον διέκοψαν φωνάζοντας «Δεν θέλουμε αυτήν την συγγνώμη!».

Δείτε βίντεο: 

Ο κοροναϊός σκότωσε περισσότερους από 232.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει προετοιμάσει προσεκτικά την υπεράσπισή του, διάβασε 6.000 σελίδες εγγράφων και κλείστηκε επί ώρες μαζί με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times που αποκάλυψε τους βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει καταθέτοντας στην επιτροπή.

«Αναπόφευκτα, κάναμε λάθος σε ορισμένα σημεία» είπε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι αναλαμβάνει «προσωπικά την ευθύνη» των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν εκείνη την εποχή. «Πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο (...) μέσα σε δύσκολες συνθήκες (...)Υπήρχαν πράγματα που θα έπρεπε να τα κάνουμε διαφορετικά; Αναμφισβήτητα».

Δείτε βίντεο: 

Από την έναρξη των ακροάσεων τον Ιούνιο, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ανάμεσά τους πλήθος πολιτικών συμβούλων και επιστημόνων, περιέγραψαν έναν πρωθυπουργό πελαγωμένο, αναποφάσιστο, αδιάφορο για τα θύματα που προκαλούσε η πανδημία και μία χαώδη και κατακερματισμένη κυβέρνηση.

Χρειάσθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στον Μπόρις Τζόνσον για να επιβάλει το πρώτο lockdown στο τέλος του Μαρτίου 2020. Είχε κατανοήσει τις διαστάσεις της επιδημίας; Κατανοούσε τα επιστημονικά δεδομένα; Ηταν αδιάφορος για τα θύματα και κυρίως για τους ηλικιωμένους;

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε τις ικανότητες για να ηγηθεί της χώρας στην πανδημία... η σοβαρότητα της κρίσης απαιτούσε σθεναρή, συστηματική ηγεσία την οποία ο τότε πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να προσφέρει, κατέθεσε στο τέλος του Οκτωβρίου ο Λι Κέιν, πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, εξηγώντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον ανέβαλλε την λήψη αποφάσεων και άλλαζε διαρκώς γνώμη, ανάλογα με το πρόσωπο που ήταν το τελευταίο που του είχε μιλήσει.

Η επιτροπή του υπέβαλε ερωτήσεις για τις πράξεις του εβδομάδα την εβδομάδα, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο 2020.«Θυμάμαι σήμερα ότι οι σκηνές που έρχονταν από την Ιταλία πραγματικά με συγκλόνισαν» είπε.

Ωστόσο, το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβλήθηκε πολλές εβδομάδες αργότερα.

Μπόρις Τζόνσον για πανδημία κοροναϊού: «Όφειλα να το έχω αντιληφθεί»

«Έπρεπε συλλογικά να έχουμε αντιληφθεί πολύ νωρίτερα» την σοβαρότητα της κρίσης. «Όφειλα να το έχω αντιληφθεί», είπε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Άνετος ομιλητής, ο Μπόρις Τζόνσον χρησιμοποιεί το χιούμορ για να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και αποφεύγει να απαντά με σαφήνεια και ακρίβεια. Θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει κατά την διάρκεια της διήμερης κατάθεσής του ότι στις αρχές του 2020 ήταν ο άνθρωπος που είχε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Στις 23 Μαρτίου 2020 επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στους Βρετανούς. Ακολούθησαν και άλλα. Τα παράνομα πάρτι στην Ντάουνιγνκ Στριτ την περίοδο αυτή προκάλεσαν σκάνδαλο και συνέβαλαν στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον που αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο 2022.

Δείτε βίντεο: 

Ενώπιον της επιτροπής, που έχει λάβει δεκάδες χιλιάδες μηνύματα WhatsApp και έγγραφα, ορισμένοι πρώην συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον έχουν περιγράψει έναν ευμετάβλητο, ασυνεπή άνθρωπο που, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, αποφάσισε υπερβολικά αργά την επιβολή lockdown.

«Είναι ανίκανος να κυβερνήσει», έγραφε σε μηνύματα της περιόδου εκείνης στο WhatsApp ο γενικός γραμματέας της Ντάουνινγκ Στριτ Σάιμον Κέις, ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός της χώρας. «Αλλάζει στρατηγική κατεύθυνση κάθε μέρα».

Ο Μάρτιν Ρέινολντς, πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Μπόρις Τζόνσον, περιέγραψε επίσης μία δυσλειτουργική και ματσιστική κουλτούρα εντός του επιτελείου της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι στο επιτελείο του συμμετείχε «μεγάλος αριθμός πολύ ταλαντούχων και ενθουσιωδών ανθρώπων». Αλλά μπροστά στην «αγωνία» και στο «τεράστιο στρες» που προκάλεσε η πανδημία, ορισμένοι «έτειναν να επικρίνουν τους άλλους», είπε.

«Πιστεύω ότι ορισμένες φορές, κατά την διάρκεια της πανδημίας, σε πάρα πολλές συσκέψεις κυριαρχούσαν οι άνδρες, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ