Τρόμος στον αέρα για τους επιβάτες ενός Boeing 737 στη Ρωσία, καθώς το αεροσκάφος αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση μετά από "μικροεκρήξεις" που προκάλεσαν πυρκαγιά και στους δύο κινητήρες κατά την απογείωση.

Το αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας S7 με 175 επιβάτες εκτελούσε πτήση από το Νοβοσιμπίρσκ - την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας - προς την πρωτεύουσα Μόσχα. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν καθώς το αεροπλάνο βρισκόταν στον διάδρομο απογείωσης, δήλωσαν οι επιβάτες. Οι μικρές εκρήξεις οδήγησαν σε πυρκαγιές και στους δύο κινητήρες του Boeing 737, με αποτέλεσμα να γίνει αναγκαστική προσγείωση.

Ένα βίντεο που τράβηξε ένας επιβάτης δείχνει την πυρκαγιά στους κινητήρες γύρω στις 6.30 σήμερα το πρωί.


"Η φλόγα φούντωνε κάθε 10 με 20 δευτερόλεπτα" 


"Ενώ το αεροπλάνο ανέβαινε σε ύψος, σπινθήρες και φλόγες πετάχτηκαν ξαφνικά και από τους δύο κινητήρες", ανέφερε το πρακτορείο Shot.

"Ο δεξιός κινητήρας, δίπλα στον οποίο καθόμουν, έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν ακόμα στον διάδρομο, αρκετές φλόγες ξέσπασαν" δήλωσε ένας επιβάτης. "Απογειωθήκαμε και φούντωνε η φλόγα μία φορά κάθε 10 με 20 δευτερόλεπτα", πρόσθεσε.

"Στη συνέχεια, ο δεύτερος κινητήρας έπιασε φωτιά και φώτισαν ταυτόχρονα", σημείωσε.

Προσγείωση μέσα σε 20 λεπτά

Οι πιλότοι ζήτησαν αμέσως αναγκαστική προσγείωση και κατέβασαν το αεροσκάφος με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Tolmachevo του Νοβοσιμπίρσκ, χωρίς να υπάρξουν θύματα μεταξύ των επιβατών ή του πληρώματος.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν σε "υψηλή επιφυλακή" για την προσγείωση, η οποία έγινε περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση, σύμφωνα με όσους επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Ο κυβερνήτης είπε στους επιβάτες κατά την προσγείωση ότι και οι δύο κινητήρες ήταν "εκτός λειτουργίας" και ότι το αεροσκάφος έπρεπε να ρυμουλκηθεί από το ακυβέρνητο μετά την υπερθέρμανση των φρένων.

"Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, ο κυβερνήτης είπε ότι τα φρένα έπιασαν φωτιά" δήλωσε ένας επιβάτης στα μέσα ενημέρωσης ASTRA.

"Όλοι οι επιβάτες έχουν ήδη αποβιβαστεί", σημειώνεται από τις αρμόδιες αρχές. Όπως έγινε γνωστό, τους μετέφεραν με λεωφορείο στον τερματικό σταθμό και τους είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουν οκτώ ώρες για ένα αεροπλάνο αντικατάστασης που θα τους πετάξει στη Μόσχα.

Οι κινητήρες τυλίχθηκαν στις φλόγες λόγω μιας "παραβίαση της αεριοδυναμικής σταθερότητας με μικροεκρήξεις", όπως ανέφερε το Ανατολικό Διαπεριφερειακό Τμήμα Έρευνας για τις Μεταφορές της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής.


Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα "τρόμος στον αέρα" στη Ρωσία


Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που η Ρωσία βιώνει ένα τέτοιο τρομακτικό περιστατικό. Μια ημέρα νωρίτερα ένα φορτηγό αεροσκάφος Tu-204 υπέστη "έκρηξη" κινητήρα που ακούστηκε από το έδαφος μετά την απογείωση από το Ουλάν-Ούντε, επίσης στη Σιβηρία. Τα πλάνα έδειχναν το αεροσκάφος να φλέγεται καθώς έριχνε καύσιμα και έκανε αναγκαστική προσγείωση.



Μια μάρτυρας δήλωσε: "Άκουσα μια ισχυρή έκρηξη από ψηλά. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα, αλλά ο ήχος ήταν πολύ παράξενος, ήταν πολύ τρομακτικό".

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από την Εισαγγελία Μεταφορών της Ανατολικής Σιβηρίας.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 σημειώθηκαν στη Ρωσία 120 αεροπορικά ατυχήματα με πολιτικά αεροσκάφη που διαχειρίζονταν ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των τελευταίων ετών, παρά τις σημαντικά λιγότερες πτήσεις λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας.