Η οριστική διάλυση του αδελφού κόμματος Die Linke πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά σε μια συγκυρία καθ’ όλα απογοητευτική γενικότερα για τον αριστερό χώρο, που φαίνεται να κούρασε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με μια ρητορική εντέλει μακριά από τα μεγάλα αιτήματα και τις αγωνίες της εποχής. Η αποσύνθεση της γερμανικής Αριστεράς με την αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ, μαζί με άλλους εννέα βουλευτές που την ακολουθούν, και η δημιουργία της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) έρχεται να καταδείξει και να υπενθυμίσει στην εδώ Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και των «11» ότι η ρητορική που κυριάρχησε την τελευταία 30ετία με την ανάδειξη κεντρικά στην πολιτική ατζέντα των μικρών ταυτοτήτων (ΛΟΑΤΚΙ κινήματα, μειονότητες, πρόσφυγες κ.ά.) και την ταυτόχρονη υποβάθμιση των μεγάλων ταυτοτικών στοιχείων (πατρίδα, έθνος, κ.ά.) οδεύει σε οριστικά αδιέξοδα.

Η άλλη ατζέντα


Σε αντίθεση με αυτή τη ρητορική, η Βάγκενκνεχτ βλέποντας ότι η Αριστερά των δικαιωμάτων κλείνει τον ιστορικό της κύκλο συστήνεται με διαφορετική ατζέντα, ζητά περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, δηλώνει αντίθετη στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φιλοδοξεί να απευθυνθεί στους Γερμανούς που κινούνται ολοταχώς προς την ακροδεξιά.

Η ιστορία της διάσπασης της γερμανικής Αριστεράς θυμίζει σε κάποιον βαθμό ό,τι εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και της Νέας Αριστεράς της λεγόμενης ομάδας των 11, με τη διαφορά ότι στα καθ’ ημάς καταγράφεται καθημερινή ανταλλαγή κατηγοριών κωμικών διαστάσεων κοντά στην περιοχή της γραφικότητας. Αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στην ελληνική Αριστερά, o Nτίτμαρ Μπαρτς, ιστορικό στέλεχος και επικεφαλής της εναπομείνασας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, εμφανίστηκε ψύχραιμος αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς και κατηγορίες σε βάρος των πρώην συντρόφων του.

Δείτε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: Μαζική αποχώρηση 51 συνδικαλιστών με ''καρφιά'' κατά Κασσελάκη - ''Διαλύει το κόμμα''

«Γνωρίζουμε μόνο μια κατεύθυνση: προς τα εμπρός», ανέφερε ανακοινώνοντας την επίσημη διάσπαση της Αριστεράς, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις για τις πολλές διαδικαστικές λεπτομέρειες... αλλά και μέχρι εκεί. Κι ενώ τα μαντάτα που καταφθάνουν από τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα προμηνύουν ακόμη πιο άσχημες μέρες και για την ελληνική Αριστερά, στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βγάλουν άκρη με την ανασυγκρότηση του κόμματος αλλά με σπασμωδικές κινήσεις, όπως η απαγόρευση σε στελέχη να κάθονται στο ίδιο πάνελ με πρόσωπα από τη Νέα Αριστερά. Μια ντιρεκτίβα που κράτησε όμως λίγες ώρες, καθώς υπό το βάρος των εσωτερικών αντιδράσεων αποσύρθηκε αμέσως. Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις, με τον Γιώργο Βαρεμένο να αφήνει αιχμές κατά της νέας ηγετικής ομάδας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ο βετεράνος Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωνε την παραίτησή του από την ΚΕ.

Το σχόλιο Βαρεμένου για ΣΥΡΙΖΑ και ανέμελο lifestyle 


«Ίσως τα πολλά λόγια να είναι περιττά όταν συμβαίνει αυτό που δεν μπορούσες να φανταστείς. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία του θα οδηγούνταν στην γκρίζα ζώνη όπου συναντώνται ο ευτελισμός και η αποσύνθεση, μέσα σε ένα κλίμα ιλαρότητας ανέμελου lifestyle», δήλωσε ο Γιώργος Βαρεμένος που οδεύει και αυτός στο σχήμα των «11». Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή που θα ασχοληθεί με οργανωτικά θέματα και κυρίως με την αναστήλωση της κομματικής βάσης, η οποία μετά τις αποχωρήσεις σε μεγάλο βαθμό δεν υφίσταται και θα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Την ίδια ώρα, από τη Νέα Αριστερά συνεχίστηκαν οι βολές κατά των πρώην συντρόφων τους, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη την αποκλειστική ευθύνη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η διάσπαση τροφοδοτήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του», τόνισε ο βουλευτής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 9 Δεκεμβρίου