Τεχνικές προτάσεις για επείγουσα χρηματοδότηση στην Ουκρανία που δεν θα προέρχεται από τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. συζητούν διπλωμάτες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Την Δευτέρα η εφημερίδα φιλοξένησε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέφερε οτι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαχωρίσουν κέρδη που έχουν προκύψει από ρωσικούς πόρους που έχουν δεσμεύσει, για να συγκεντρωθεί ποσό 15 δισεκ. δολαρίων και να προσφερθεί στο Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο EFE o Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά επί του παρόντος εναλλακτικές λύσεις για να προσφέρει στην Ουκρανία πρόσθετη οικονομική βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν η Ουγγαρία συνεχίσει να μπλοκάρει αυτό το πακέτο.

Η παροχή αυτής της βοήθειας, η οποία πρόκειται να διανεμηθεί σε δόσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιλαμβάνει την αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εάν μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη της ΕΕ δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ουγγαρία για βοήθεια προς την Ουκρανία, θα χρειαστεί να βρεθεί επειγόντως ένα «σχέδιο Β», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Λετονίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αντιτίθεται σε αυτή τη βοήθεια προς την Ουκρανία στο πλαίσιο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπόδισε την πρόσβαση της Ουγγαρίας στα ταμεία συνοχής και σε αυτά από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία μετά από διαφωνίες με τη Βουδαπέστη σχετικά με το κράτος δικαίου.

Η Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ουγγαρίας (PNRR), βάσει του οποίου χορηγούνται τα κεφάλαια από το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία, και θα αποδεσμεύσει στη Βουδαπέστη μια πρώτη δόση 920 εκατομμυρίων ευρώ από το συμπληρωματικό ευρωπαϊκό σχέδιο REPowerEU του επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Όμως τα ταμεία συνοχής εξακολουθούν να μπλοκάρονται από τις Βρυξέλλες μέσω του νέου μηχανισμού όρων που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακρατεί τα κεφάλαια των χωρών της ΕΕ που πιστεύουν ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου. «Υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Ουγγαρία για να ξεκλειδώσει αυτή τη χρηματοδότηση», επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις.

Ο πρωθυπουργός Όρμπαν, ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι μπλοκάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ανήκουν στην Ουγγαρία για καθαρά πολιτικούς λόγους, κυρίως λόγω του συντηρητικού προσανατολισμού της ουγγρικής κυβέρνησης και των μέτρων λαμβάνεται από αυτό κατά της παράνομης μετανάστευσης και της LGBT κοινότητας.

Η Βουδαπέστη εξέφρασε επίσης αντίρρηση πέρυσι για τη μακροοικονομική βοήθεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόσφερε το μπλοκ της ΕΕ στην Ουκρανία για το τρέχον έτος, αλλά τελικά παραιτήθηκε από το βέτο μετά από συμφωνία με τις Βρυξέλλες για μερική απεμπλοκή των ευρωπαϊκών κονδυλίων που ανήκουν στην Ουγγαρία.

Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε απο τότε η ιδέα μιας λύσης για την παράκαμψη του ουγγρικού βέτο.Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμη και τώρα. Έτσι, εάν η Βουδαπέστη ασκήσει βέτο στη νέα οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ζητήσουν από τα άλλα 26 κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν, καθένα από αυτά ,το δικό τους πακέτο οικονομικής βοήθειας και όλα αυτά σε συνδυασμό να σχηματίσουν το πακέτο που είχε αρχικά ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.