∆ίχως τέλος εξελίσσεται η κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ έπειτα από τις εκ νέου εµπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Η εισβολή της «Χαµάς» είχε ανεπανόρθωτες -όπως φαίνεται- συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών, µε τον Τούρκο πρόεδρο όχι µόνο να επιχειρεί να διαδραµατίσει ρόλο προστάτη υπέρ της τροµοκρατικής οργάνωσης, αλλά και να κατηγορεί τους Ισραηλινούς ως εγκληµατίες πολέµου. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και την περασµένη εβδοµάδα, όταν, µιλώντας στην 39η Υπουργική Σύνοδο του Οργανισµού Ισλαµικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «χασάπη της Γάζας». Επισήµανε, µάλιστα, ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος «θα δικαστεί ως εγκληµατίας πολέµου όπως ο Μιλόσεβιτς», εντείνοντας περαιτέρω το χάσµα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο κρατών.

Η εισβολή της «Χαµάς» στο Ισραήλ δηµιούργησε απόσταση µεταξύ των δύο ηγετών, µε τον Τούρκο πρόεδρο να τίθεται µε κάθε τρόπο υπέρ της ισλαµιστικής οργάνωσης, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε το Ισραήλ πως «δεν φέρεται ως κράτος στη Λωρίδα της Γάζας», φουντώνοντας περαιτέρω τη σπίθα της αντιπαράθεσης που ξεκίνησε προ διµήνου. ∆εν παρέλειψε να απειλήσει πως «θα έρθει µία νύχτα ξαφνικά» στη «χώρα-κατακτητή», ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του ΥΠ.ΕΞ. του Ισραήλ, Ελί Κοέν, που ανακοίνωσε την ανάκληση των διπλωµατών της χώρας του στην Τουρκία.

Πριν από την προαναφερθείσα επίθεση του Τούρκου προέδρου, στις 2/12 είχε ανοίξει ένας νέος πόλεµος ανακοινώσεων µεταξύ των δύο χωρών, µε τον Κοέν να εγγυάται πως η «Χαµάς» δεν θα υπάρχει στη Γάζα «την επόµενη ηµέρα» και να λέει πως η Τουρκία είναι «ευπρόσδεκτη» να φιλοξενήσει τροµοκράτες που φεύγουν από την εµπόλεµη περιοχή. Τη ∆ευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα νέο αντιδυτικό παραλήρηµα, διεµήνυσε πως θα σταθεί αρωγός στην προετοιµασία ανοικοδόµησης της Γάζας, εκφράζοντας αµφιβολίες για το πού θα στρέψει το βλέµµα του την επόµενη ηµέρα το Ισραήλ.

Την Τρίτη, κατά την οµιλία του στην Ντόχα για τις εργασίες του Συµβουλίου Συνεργασίας χωρών του Κόλπου, ανέδειξε εκ νέου τον κυριαρχικό χαρακτήρα που επιθυµεί να διαδραµατίσει στη Μέση Ανατολή, υπογραµµίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο το µέλλον της περιοχής. ∆εν παρέλειψε, δε, να στηρίξει τις προσπάθειες του Κατάρ για την ανταλλαγή κρατουµένων, κρατώντας σταθερή τη θέση του για δηµιουργία παλαιστινιακού κράτους µε βάση τα σύνορα του 1967.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9/12