Eπτά μήνες παραμένει στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, που αντιμετωπίζει «έωλες» κατηγορίες για εξαγορά ψήφων και εδώ και δύο μήνες ζητά να του δοθεί προσωρινή άδεια προκειμένου να βγει από τη φυλακή για ελάχιστες ώρες και να ορκιστεί.

Όλο αυτό το διάστημα η μια αναβολή διαδεχόταν την άλλη και τελικά έγινε η δίκη, με την έδρα να απορρίπτει το αίτημά του και τους Χειμαρριώτες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια των Τιράνων να φωνάζουν «ντροπή».

Εντελώς «τυχαία», η έκβαση αυτή προέκυψε λίγες ώρες μετά την πρόσφατη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη στην αλβανική νομοθεσία για χορήγηση άδειας στον Φ. Μπελέρη προεξοφλώντας την απόφαση της «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποφασισμένος για "μπλόκο" στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη - Σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός


Φρέντι Μπελέρης: Η δίκη είναι πολιτική - Αντέχω!

Μιλώντας στην «Α» ο Φ. Μπελέρης σχολίασε την απόφαση των αλβανικών Αρχών λέγοντας πως πρόκειται για πολιτική απόφαση. «Ασφαλώς και η δίκη είναι πολιτική. Παραμονές κάθε συνεδρίασης βγαίνει ο Αλβανός πρωθυπουργός και με δηλώσεις του ασκεί πίεση στους δικαστές», δήλωσε, ενώ αποκάλυψε ότι θα ζητήσει εκ νέου άδεια για να ορκιστεί.

«Η προχθεσινή απόφαση είναι εφέσιμη και υπάρχει και η σκέψη από τους δικηγόρους μου να προσφύγουμε απευθείας στο συνταγματικό δικαστήριο».

Ερωτηθείς για το αν επιμένει στην άποψη ότι η Αλβανία λειτουργεί με δικτατορικό τρόπο είπε: «Όταν σε μια χώρα δεν γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς. Η επιμονή και ο συνεχόμενος αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις τα δικαιώματά σου σε μια χώρα όπως η Αλβανία, που έρχεται από μια βαθιά δικτατορία, καθώς ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές αυτού του στυγνού καθεστώτος αλλά και τα παιδιά τους είναι ακόμα στα πράγματα».

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ αν η γειτονική χώρα εξακολουθήσει να καταπατά τους κανόνες του Κράτους Δικαίου εμποδίζοντας τον ομογενή μας να ορκιστεί, με ανώτατη διπλωματική πηγή να τονίζει: «Η Ελλάδα δεν θέλει να παρέμβει στο δικαστικό σύστημα ή στη δίκη, αλλά θέλει ο Φ. Μπελέρης να δώσει τον όρκο».

Διαβάστε ακόμα: Φρέντι Μπελέρης: Οργισμένοι οι κάτοικοι της Χειμάρρας για την δικαστική απόφαση

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μπελέρης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Νομίζω ότι αν θέλουν να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες πρέπει να νιώσουν ότι κάποιος νοιάζεται και τους προστατεύει απέναντι στην αναλγησία του αλβανικού κράτους. Το βέτο είναι μονόδρομος. Θέλω να σας πω ότι είναι πάρα πολλοί Αλβανοί που ελπίζουν ότι η πίεση της Αθήνας θα βοηθήσει την Αλβανία στην εγκαθίδρυση ενός Κράτους Δικαίου. Εγώ αντέχω! Δεν έχω κανένα πρόβλημα όσο ο κόσμος και η Ελλάδα με στηρίζουν, έχω τη δύναμη και την υπομονή να περιμένω όσο χρειαστεί».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή