Για «μπλόκο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ζητήματα κράτους Δικαίου, με αιχμή την υπόθεση Μπελέρη, ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων και στη συνέχεια στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, με μείζον θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έντι Ράμα

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τη διεύρυνση επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, ένα σαφές μήνυμα προς τον Έντι Ράμα – εφόσον βέβαια διατηρηθεί η παράγραφος αυτή στο τελικό κείμενο. Το μήνυμα που έχει εκπέμψει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα, έστω και προφυλακισμένος, να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας και πως ο σεβασμός του κράτους Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας.

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική - διοικητική απόφαση. Πρόσθεσαν, δε, ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά δικαστική απόφαση, ούτε παρεμβαίνει, αλλά ζητά να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμα: Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα Μπελέρη

Η απόρριψη του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη και η ελληνική πλευρά

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προχθές απορρίφθηκε από τις αλβανικές Αρχές το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για χορήγηση ολιγόωρης άδειας, προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία του και να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου Χειμάρρας.

«Δυστυχώς, στη Χειμάρρα η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, που επισκέφθηκε στη φυλακή τον κ. Μπελέρη. «Είναι ο μόνος δήμος σε όλη την Ευρώπη όπου ο καταψηφισμένος δήμαρχος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος στερείται το δημοκρατικό του δικαίωμα να ορκιστεί», υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου, δίνοντας τον τόνο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης στην πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Σημείωσε, δε, ότι «θέλουμε το τεκμήριο αθωότητάς του να γίνει απόλυτα σεβαστό από την αλβανική Δικαιοσύνη» και πως «πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη λύση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του κράτους Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική κανονικότητα στη Χειμάρρα».

Διαβάστε ακόμα: Επίθεση Μπελέρη κατά της αλβανικής κυβέρνησης: Ο Ράμα και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταβάλλουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης