Την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολς, από το βήμα του κοινοβουλίου, Bundestang, υπογραμμίζοντας ότι "είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα".

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση απειλεί να ασκήσει βέτο κατά της ένταξής της Αλβανίας για το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο Γερμανός Καγκελάριος φάνηκε να τηρεί αποστάσεις, επαινώντας τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η χώρα.

Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία σημειώνοντας «είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα - και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.