Απίστευτα σκηνικά έλαβαν χώρα στην Αλβανική βουλή, όπου oι βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν την Πέμπτη (14/12) την έναρξη της νέας συνεδρίασης του κοινοβουλίου, απαιτώντας τη διεξαγωγή έρευνας κατά της κυβέρνησης Ράμα για φερόμενη διαφθορά.

Σωματοφύλακες απέκλεισαν την είσοδο στο κτήριο του κοινοβουλίου, αρνούμενοι την είσοδο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν τιμωρηθεί για προηγούμενα ξεσπάσματα βίας στη συνέλευση.

Στην αίθουσα της Βουλής προκλήθηκε ένταση, με τους βουλευτές να μπαίνουν τελικά από την πίσω πόρτα. Μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα ενώ μπράβοι παρακολουθούσαν.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο αναμενόταν να ψηφίσει τη μεταναστευτική συμφωνία με την Ιταλία, αλλά η πρόεδρος Λιντίτα Νικόλα αφαίρεσε το θέμα από την ημερήσια διάταξη αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε την Τετάρτη την επικύρωση.

Το δικαστήριο θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 18 Ιανουαρίου για να διαπιστώσει αν η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα της Αλβανίας. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάζμεντ Μπάρντι χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. «Εκ μέρους του δημόσιου συμφέροντος, ζητάμε την αμερόληπτη και ανεξάρτητη κρίση αυτής της συμφωνίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με πολλά άρθρα του Συντάγματος της χώρας και πολλών διεθνών συμφωνιών» δήλωσε.

Οι αναταραχές στο αλβανικό κοινοβούλιο ξεκίνησαν τον Οκτώβριο λίγο πριν οι εισαγγελείς κατηγορήσουν τον Σαλί Μπερίσα, 79 ετών, πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο και τώρα ηγέτη του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, για διαφθορά σχετικά με ένα σχέδιο αγοράς γης που βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση στα Τίρανα.