Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στην Ευρώπη, υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων εν όψει των γιορτών.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή έχουν πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανησυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έξαρση τρομοκρατικών χτυπημάτων σε διάφορες χώρες και οι αρχές ήδη έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις στην Γερμανία, την Δανία και την Ολλανδία, με άκρα μυστικότητα χωρίς να είναι σαφές αν αποτελεί ευρύτερο σχέδιο ή μεμονωμένες επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η κάθοδος πλήθους κόσμου στις αγορές τις ημέρες των Χριστουγέννων διαμορφώνουν συνθήκες πιθανών στόχων για τους εξτρεμιστές.

Επτά συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία σε Δανία και Γερμανία

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS, Δανία και Γερμανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη τις συλλήψεις επτά υπόπτων για τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και κάποιων φερόμενων ως μέλη της Χαμάς, που θεωρούνται ύποπτοι για τη σχεδίαση επιθέσεων κατά Εβραίων ιδρυμάτων στην Ευρώπη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Οι ανακοινώσεις εκδόθηκαν ξεχωριστά από τις εθνικές αρχές και δεν ήταν σαφές πώς συνδέονται οι συλλήψεις ή αν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, ενδεχομένως μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης που εκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο,
ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Στο Ισραήλ, το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου επαίνεσε τις αρχές για τις προσαγωγές των επτά υπόπτων της Χαμάς που συνελήφθησαν στην Ευρώπη, αλλά απέδωσε όλες τις συλλήψεις στην αστυνομία της Δανίας.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Δανία συνέλαβε επτά πράκτορες που δρούσαν για λογαριασμό της Χαμάς και «απέτρεψε μια επίθεση με στόχο τη δολοφονία αθώων πολιτών σε ευρωπαϊκό έδαφος». Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ «θα συνεχίσουν να επιχειρούν… προκειμένου να καταστείλουν τις επιδιώξεις της Χαμάς και να εξαλείψουν τις δυνατότητές της».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Μάρκο Μπούσμαν ευχαρίστησε τις αρχές για τις συλλήψεις και δήλωσε ότι «οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων και εβραϊκών ιδρυμάτων έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες» λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.



«Σημαντική» η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 57χρονος Ολλανδός συνελήφθη στην πόλη του Ρότερνταμ, βάσει αιτήματος των γερμανικών αρχών, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών.

Την Τρίτη, η ολλανδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία αύξησε τον συναγερμό απειλής της χώρας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, λέγοντας ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης στη χώρα είναι πλέον «σημαντική».

Ίλβα Γιόχανσον: Τεράστιος ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων λόγω των επιπτώσεων από τις μάχες στη Γάζα.

«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», είπε η Γιόχανσον.

Τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. Οι δύο αυτές χώρες, καθώς και η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχουν ήδη αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού για τρομοκρατική απειλή.