Η θεαματική αλλαγή του κλίματος εντός του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με όλο και περισσότερους Βρετανούς να τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους, αποτυπώθηκε και στη Βουλή των Λόρδων. Από τους συνολικά 11 ομιλητές στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης με τα Γλυπτά στην ημερήσια διάταξη, μόνο τρεις τάχθηκαν υπέρ της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο, αντιθέτως με τους οκτώ που υποστήριξαν ότι πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα.

«Τα Γλυπτά για τους Έλληνες είναι μέρος της εθνικής τους ταυτότητας»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση ενός εκ των πρωτεργατών του Brexit, του λόρδου Φροστ, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επανένωσης, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο δεν πρόκειται για νομικό ζήτημα, αλλά για επιχείρημα που αφορά την καλλιτεχνική και ηθική διάσταση του πράγματος. «Είναι μια ειδική περίπτωση που απαιτεί ειδική λύση», είπε, τονίζοντας ότι τα Γλυπτά «για εμάς τους Βρετανούς είναι ένα πολύ σημαντικό έκθεμα σε ένα μουσείο, αλλά για τους Έλληνες είναι μέρος της εθνικής τους ταυτότητας». Στη συνέχεια πήγε ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας όχι απλώς τον δανεισμό τους αλλά μια «μεγάλη χειρονομία» που μόνο η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει, δηλαδή να δωρίσει τα Γλυπτά στην Αθήνα στο πλαίσιο μιας ευρείας διμερούς πολιτιστικής συνεργασίας. Καυτηρίασε επίσης όπως και άλλοι ομιλητές την «απαξιωτική» συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ακύρωση της συνάντησής τους.

Μοναδική ευκαιρία για ενίσχυση μιας σημαντικής διμερούς φιλίας

Ανάλογη θέση εξέφρασαν και άλλα μέλη της Βουλής των Λόρδων. Ο λόρδος Άλαν των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι προτιμά την αθηναϊκή αφήγηση της ιστορίας των Γλυπτών και η βαρόνη Μπένετ των Πρασίνων σημείωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία στερεί από τον κόσμο την εμπειρία θέασης των Γλυπτών στον χώρο από τον οποίο προέρχονται. Ο Συντηρητικός λόρδος Βέιζι, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και νυν πρόεδρος του Parthenon Project, τόνισε ότι το όλο θέμα αφορά «την επανένωση ενός μοναδικού έργου τέχνης» και ότι προσφέρεται μία μοναδική ευκαιρία για μια μεγάλη χειρονομία και για ενίσχυση μιας σημαντικής διμερούς φιλίας. Ο λόρδος Μακ Νάλι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι τα Γλυπτά συνιστούν «ένα δίλημμα που ως λύση έχει μια ευκαιρία», δηλαδή να δείξει το Λονδίνο πως ατενίζει το μέλλον με μεγαλοψυχία, ενώ τόνισε παράλληλα τη «μοναδική σημασία» του έργου του Φειδία.

Δανεισμό πρότεινε ο λόρδος Πάρκινσον

Αντιθέτως ο λόρδος Πάρκινσον, υφυπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της κυβέρνησης Σούνακ, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δανείσει τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» στο Μουσείο της Ακρόπολης, αν η Ελλάδα αλλάξει τη θέση της ως προς το ποια είναι η νόμιμη κατοικία τους. Κάτι βεβαίως που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται, καθώς θα συνιστά οριστική εκχώρηση των Γλυπτών στους Βρετανούς. Ο λόρδος Πάρκινσον είπε επίσης ότι το μνημείο δεν μπορεί να ενωθεί πλήρως, αφού πολλά τμήματά του χάθηκαν ή καταστράφηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»