Προκειμένου να προστατευτούν οι ανήλικοι, αλλά και οι κανονισμοί που έχει επιβάλει η ΕΕ, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι σε δεκάδες πλατφόρμες, ιστότοπους αλλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε σήμερα τρεις ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο -τα Pornhub, Stripchat και XVideos- στη λίστα των πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών που υπόκεινται σε ενισχυμένους ελέγχους βάσει της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA, στα αγγλικά) έχει επιβληθεί ήδη σε 19 μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες αγορών και μηχανές αναζήτησης, μεταξύ των οποίων οι Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (πρώην Twitter) ή το TikTok. Ο κατάλογος αφορά πλατφόρμες που έχουν απήχηση σε τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Έλεγχοι στις πλατφόρμες

Αυτές οι πλατφόρμες θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες, ώστε να διασφαλιστεί κυρίως ότι εφαρμόζουν τα αναγκαία μέσα για την προστασία των ανηλίκων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Pornhub, το Stripchat και το XVideos θα πρέπει να «υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα για να θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους και να προστατεύουν τους διαδικτυακούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, και να αξιολογούν και να μετριάσουν επαρκώς τυχόν συστημικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις υπηρεσίες τους», τόνισε η Κομισιόν.

Όπως ανέφερε, οι ιστότοποι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε «μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο και στην καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου», όπως εικόνες βίαιης ή παιδικής πορνογραφίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής Τιερί Μπρετόν τόνισε ότι «η δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας» αποτελεί «προτεραιότητα» στην εφαρμογή της DSA.

Σε ανάρτησή της στον ιστότοπό της, το Pornhub ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ξεπεράσει το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών που έχει ορίσει η ΕΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του μέτρου. «Στις 31 Ιουλίου 2023, το Pornhub είχε 33 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο τους τελευταίους έξι μήνες», τόνισε.