Eπεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση κατά την οποία η αλβανική βουλή ψήφισε χθες την άρση της ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κράδαιναν καρέκλες και άναβαν καπνογόνα, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να πάρει τον λόγο και να επιχειρηματολογήσει κατά της κατηγορίας, ανακίνησε όμως τα επεισόδια, ενώ κατά την έξοδό του από το κτίριο κάλεσε τον αλβανικό λαό σε εξέγερση.

Η πρόταση του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος εγκρίθηκε με 75 ψήφους υπέρ στην 150μελή βουλή, ενώ η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ο 79χρονος ηγέτης θα μπορούσε τώρα είτε να συλληφθεί είτε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανάλογα με τις προθέσεις των εισαγγελέων, που ζήτησαν την άρση της ασυλίας του.

Οι κατηγορίες εις βάρος του απαγγέλθηκαν τον Οκτώβριο και σύμφωνα με αυτές καταχράστηκε τις εξουσίες του για να βοηθήσει τον γαμπρό του, Τζαμαρμπέρ Μαλτέζι να αγοράσει γη στα Τίρανα. Οι επίμαχες εκτάσεις ανήκαν σε ιδιώτες και το υπουργείο Αμυνας, και στόχος ήταν η ανάπτυξη 17 κτιριακών συγκροτημάτων. Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι επιμένουν στην αθωότητά τους, ισχυριζόμενοι ότι η υπόθεση είναι πολιτικώς υποκινούμενη από το σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Αν καταδικαστεί ο Μπερίσα θα μπορούσε να τιμωρηθεί με έως και 12ετή κάθειρξη.

Αλβανία: Αντιδράσεις για την άρση ασυλίας Μπερίσα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από τη βουλή κρατώντας αντικυβερνητικά πανό και φωνάζοντας «Κάτω η δικτατορία». Ο Μπερίσα τούς ζήτησε να συμμετάσχουν στον ανένδοτό του κατά του «αυταρχικού καθεστώτος» των σοσιαλιστών. «Αυτή η απόφαση δεν θα καταστρέψει την αντιπολίτευση, αλλά θα την κινητοποιήσει υπό το σύνθημα “Τώρα ή ποτέ”, έτσι μόνο θα απαντήσει στο καθεστώς», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο Σαλί Μπερίσα ήταν πρωθυπουργός στο διάστημα 2005-2013 και πρόεδρος από το 1992 έως το 1997. Το 2021 επανεξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος. ΗΠΑ και Βρετανία απαγόρευσαν στον Μπερίσα και μέλη της οικογένειάς του να εισέλθουν στις δύο χώρες εξαιτίας της ανάμειξής του στο σκάνδαλο.

Από τον Οκτώβριο, οπότε του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, οι βουλευτές του κόμματός του διέκοπταν συστηματικά τις συνεδριάσεις της βουλής για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση των σοσιαλιστών να δημιουργήσουν προανακριτική επιτροπή για τις υποθέσεις διαφθοράς εις βάρος του Ράμα και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Η κοινοβουλευτική αυτή υπονόμευση εμποδίζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σε μια στιγμή που η Ε.Ε. συμφώνησε να ξεκινήσει τη διαδικασία εναρμονισμού της αλβανικής νομοθεσίας με την κοινοτική, στην πορεία της βαλκανικής χώρας προς την πλήρη συμμετοχή της στην Ενωση.