Κάρολος Ντίκενς είναι σήμερα πιο περιζήτητος από ποτέ. «Μεγάλες προσδοκίες»; Και όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι πουλάει περισσότερο από ό,τι στην εποχή του. Και αυτό χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και την εμμονή της γενιάς Ζ (από 11 έως 26 ετών) με τον βικτοριανό μυθιστοριογράφο.

Μην αναρωτιέστε γιατί βλέπετε όλο και περισσότερο βελούδο, κορσέδες, βολάν, φουσκωτά μανίκια, εμμονικά μοτίβα σε ταπετσαρίες και διακόσμηση, όλα εμπνευσμένα από τη βικτοριανή εποχή. Αλλά και βιβλία, επανεκδόσεις, εξώφυλλα, τον Πάνο Μουζουράκη ως «Σκρουτζ» στο Μέγαρο και παντού - τελικά.

*Διαβάστε εδώ: Φρίκη στη Γαλλία: Νεκροί εντοπίστηκαν μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της - Αναζητείται ο πατέρας

Ακόμη και σε επίπεδο videogames να το δούμε το «έργο», το «The Mysteries of Gad’s Hill Place» είναι πιο δημοφιλές από το «Grand Theft Auto». Τι άλλαξε; Αντί για πολυτελή σούπερ αυτοκίνητα, βλέπουμε άμαξες με άλογα. Και το πόρτο, το αγαπημένο ποτό του Ντίκενς, έχει μεγαλύτερη ζήτηση. Για τους εκπροσώπους της Generation Z είναι εθιστικός. Διαβάζουν ξανά και ξανά τις «Μεγάλες προσδοκίες».

Ανακαλύπτουν τον Όλιβερ Τουίστ. Εμπνέονται από τους ήρωες και τις ηρωίδες του, αποστηθίζουν κείμενα, ανεβάζουν βίντεο στο TikTok και στο Instagram, ντύνονται αναλόγως, αναζητούν θεατρικές παραστάσεις, φιλμ, σπάνιες εκδόσεις. Στην Αγγλία επαναλειτουργεί το «The Bridge Hotel», η παμπ όπου κάποτε έμενε. Ανακαλύπτεις και παιχνίδι ρόλων στον υπολογιστή, που βασίζεται στη ζωή (και στον θάνατο) του με πρωτοβουλία του δόκτορος Λίον Λίτβακ, καθηγητή στο Μπέλφαστ. Το παιχνίδι επικεντρώνεται σε συνομιλίες τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των χαρακτήρων. Ο Μαρκ Ντίκενς, ο δισέγγονος του συγγραφέα, έχει πει πως «ο Ντίκενς είναι πάντα επίκαιρος. Όλοι γνωρίζουν τουλάχιστον έναν χαρακτήρα των βιβλίων του». Ήταν σίγουρα πάντα μπροστά από την εποχή του. Ένας οξυδερκής παρατηρητής της ιστορίας.

Σήμερα οι νέοι αναγνώστες καλούνται να ανακτήσουν τις χαμένες σελίδες του μυθιστορήματος «Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ» - το επεξεργαζόταν λίγο πριν από τον θάνατό του, αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Σαν τρομακτικό κυνήγι θησαυρού στην τελευταία του κατοικία. Στα διαδικτυακά παιχνίδια περνάμε από δωμάτιο σε δωμάτιο και «μιλάμε» σε διαφορετικούς χαρακτήρες από τη ζωή του συγγραφέα. Μαθαίνουμε πού είναι κρυμμένες οι χαμένες σελίδες. Και η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» ανεβαίνει στο TikTok με έναν «τσιγκούνη γέρο» που ονειρεύεται να γίνει influencer!

*Συντάκτρια: Σάντυ Τσαντάκη