Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τη βύθιση ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου από ουκρανικά πυρά. Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι ένα πλοίο της υπέστη ζημιές σε επίθεση του Κιέβου στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για τις «ζημιές» που υπέστη το αποβατικό πλοίο Novocherkassk κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στον πρόεδρο της χώρας πως το πλοίο «υπέστη ζημιές τη νύχτα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με τη συνδρομή πυραύλων κρουζ», στην πόλη Φεοντόσια.

Δείτε βίντεο από την επίθεση

Η Ουκρανία αναφέρει ότι κατέστρεψε αποβατικό σκάφος της Ρωσίας στην Κριμαία

Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε πως «κατέστρεψε» αυτό το πλοίο, το οποίο μετέφερε, σύμφωνα με τον ίδιο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed ιρανικής κατασκευής, που χρησιμοποιεί συχνά η Μόσχα στον πόλεμο. Η επίθεση διεξήχθη με τη βοήθεια πυραύλων κρουζ της «τακτικής αεροπορίας», έγινε γνωστό από την πολεμική αεροπορία με μήνυμά της στο Telegram. Ο διοικητής της Μικόλα Όλεστσουκ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου καταγράφεται μία έκρηξη και φλόγες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπονόησε πως το πλοίο βυθίστηκε, χαιρετίζοντας με σαρκαστικό τόνο το έργο της πολεμικής αεροπορίας της χώρας του «για την εντυπωσιακή προσθήκη ενός νέου πλοίου στον ρωσικό υποβρύχιο στόλο στη Μαύρη Θάλασσα».

Ένας νεκρός από την επίθεση

Στην επίθεση σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημιές έξι κτίρια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ.

Αυτό το πλήγμα εναντίον ενός ρωσικού πλοίου συνιστά μια επιτυχία για την Ουκρανία, που επιδιώκει να αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει τον στρατιωτικό στόλο της Μόσχας μακριά από τις ακτές της, ακόμα κι αν αποτυγχάνει να απωθήσει τον στρατό της στο μέτωπο. Οι δυνάμεις της κατάφεραν να απομακρύνουν τα ρωσικά πλοία από τη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα και να ανοίξουν εκ νέου έναν διάδρομο για την εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών, αψηφώντας την απειλή των βομβαρδισμών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσκι χαιρέτισε τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής ως μία «μεγάλη νίκη της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα».