Ανώτατο Δικαστήριο του Μίσιγκαν αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Ντόναλντ Τραμπ από τις εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του 2024.

Την προσφυγή κατά του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μίσιγκαν κατέθεσαν ψηφοφόροι της Πολιτείας, οι οποίοι ζητούσαν να αποκλειστεί ο πρώην πρόεδρος από τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, επικαλούμενοι άρθρο του Αμερικανικού Συντάγματος, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο Τραμπ στην επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το άρθρο αυτό του Συντάγματος προβλέπει τον αποκλεισμό από δημόσια αξιώματα όσων ενεπλάκησαν σε «στάση ή ανταρσία», εφόσον προηγουμένως είχαν ορκιστεί πίστη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΗΠΑ: Πιέσεις Τραμπ σε αξιωματούχους του Μίσιγκαν


Με ακριβώς αυτό το σκεπτικό του άρθρου του Συντάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφασίσει να αποκλείσει τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτια, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ηχογράφηση, που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα The Detroit News στις 22/12, ο Τραμπ άσκησε πίεση στις 17 Νοεμβρίου 2020 σε δύο αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής του Μίσιγκαν ώστε να μην υπογράψουν το έγγραφο που επικύρωνε το αποτέλεσμα των εκλογών στην κομητεία τους, βάσει του οποίου ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μίσιγκαν να μην εξετάσει καν την προσφυγή των ψηφοφόρων, συνεπάγεται πως το όνομα του Τραμπ θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια.