Οργιάζει το παρασκήνιο γύρω από τις κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών, καθώς ψάχνει απεγνωσμένα δήμαρχο Χειμάρρας της αρεσκείας του σε μια ακόμη προσπάθεια να μην αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος ομογενής μας Φρέντης Μπελέρης.

Ο Ράμα επιχείρησε να βάλει στον πάγο τον ηττημένο Γιώργο Γκόρο θέλοντας να κλείσει το μάτι στους Ευρωπαίους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιανουαρίου, αλλά φαίνεται πως δεν του βγαίνει καθώς δεν βρίσκει τρίτο πρόσωπο ως αντικαταστάτη. Την ίδια ώρα αρνείται να τοποθετήσει ως προσωρινό δήμαρχο κάποιον από την παράταξη Μπελέρη όπως θα ήταν το πρέπον για ευνόητους λόγους.

Οι τρεις προσπάθειες που έκανε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έπεσαν όλες στο κενό, με τον Φ. Μπελέρη να στέλνει ηχηρό μήνυμα από τη φυλακή: «Καλωσορίζω τα σημαντικά βήματα του Έντι Ράμα προς την πραγματικότητα. Είναι, όμως, μισό βήμα σε σχέση με αυτά που πρέπει να κάνει άμεσα. Πληροφορούμαι ότι αναζητεί να τοποθετήσει εκείνος κάποιον άλλο ως μεταβατικό δήμαρχο», έγραψε στα social media. Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ, με τον ηττημένο δήμαρχο Γ. Γκόρο αρχικά να φέρεται ότι παραιτήθηκε την Κυριακή, όμως, στη συνέχεια να δηλώνει σε τοπικό κανάλι ότι ουσιαστικά υπαναχωρεί από την παραίτηση. «Ο άνθρωπος που κατά παγκόσμια δημοκρατική πρωτοτυπία παρέμενε τόσους μήνες δήμαρχος παρότι είχε χάσει τις δημοτικές εκλογές, έσπευσε να ανακοινώσει την “παραίτησή” του. Στην πραγματικότητα δεν “παραιτήθηκε” αλλά εγκατέλειψε τη δημαρχία που είχε χάσει εδώ και καιρό. Μια μαριονέτα ήταν άλλωστε», σχολίασε σχετικά σε ανάρτησή του ο Φ. Μπελέρης.

Τα… παιχνίδια

Σε αυτό το περιβάλλον, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να κάνει τα παιχνίδια του, η δίκη του Φ. Μπελέρη θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες από το οικογενειακό περιβάλλον του ομογενούς μας αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ ο Παντελής Κοκαβέσης, στενός συνεργάτης του Φ. Μπελέρη και επίσης κατηγορούμενος, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Αθήνα και άρα θα καταθέσει με υπόμνημα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον γιο του κ. Μπελέρη, είναι ότι το δικαστήριο δεν έχει καθαρογράψει την απόφαση απόρριψης του αιτήματός του να βγει με προσωρινή άδεια προκειμένου να ορκιστεί κι έτσι εκλεγέντας δήμαρχος δεν μπορεί να ασκήσει έφεση. Ο δε αδερφός του, ο Λεονάρδος Μπελέρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ερμηνεύει τις κινήσεις Ράμα ως μια «πιρουέτα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου». Η Ελλάδα, πάντως, εξακολουθεί να προειδοποιεί με βέτο, καθώς δεν πείθεται εύκολα για τη «στροφή» του Ε. Ράμα. Όμως, ο Λεονάρδος Μπελέρης εξηγεί ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός προτιμά να θυσιάσει το μέλλον του λαού του και να μην ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ παρά να χάσει τον δήμο Χειμάρρας.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή