Την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Γάζα εισέρχεται στην 13η εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, επανέλαβε ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ακόμη.

Προειδοποίησε δε Χεζμπολάχ και Ιράν κατά της κλιμάκωσης στο μέτωπο Βορρά.

Στο μεταξύ, δεν έχει τέλος το ανθρώπινο δράμα στη Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται ανελέητα από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο για να προστατευθούν.

Στο στόχαστρο πυροβολικού και αεροπορίας βρέθηκε η Χαν Γιουνίς και πόλεις στην κεντρική Λωρίδα, με τον Ισραηλινό στρατό να δημοσιεύει βίντεο με διαμέρισμα-κρυψώνα του ηγέτη της Χαμάς, Σινουάρ, που συνδεόταν με τούνελ 218 μέτρων.


Λωρίδα της Γάζας: Κύμα επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν κύμα επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινές Αμερικανικές Δυνάμεις (IDF) δεκάδες στόχοι που περιελάμβαναν στρατιωτικά κτίρια της Χαμάς, μια σήραγγα και άλλες υποδομές.

Το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε επίσης επιδρομές κατά μήκος των ακτών της Γάζας, βοηθώντας τις χερσαίες δυνάμεις.

Νότια της Γάζας, ο Ισραηλινός Στρατός διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή καθώς στρατεύματα της 179ης Ταξιαρχίας εντόπισαν τέσσερις στελέχη της Χαμάς με εκρηκτικούς μηχανισμούς να τους πλησιάζουν. Μισή ώρα αργότερα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι τα στρατεύματα εντόπισαν άλλους τέσσερις στελέχη της Χαμάς στην περιοχή, οι οποίοι επίσης χτυπήθηκαν.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στα περίχωρα του στρατοπέδου Σάτι στη βόρεια Γάζα, οι IDF αναφέρουν ότι τα στρατεύματα της 14ης Ταξιαρχίας εντόπισαν και εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά προσωπικού που είχαν τοποθετηθεί σε παιδικό σταθμό.


Προσπάθειες για νέα κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς διαμεσολαβητές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν μια νέα παύση του πυρός, αναφέρει το Agence France Presse.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios και ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενοι ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι μεσολαβητές του Κατάρ είχαν πει στο Ισραήλ ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες για νέες απελευθερώσεις ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρέθηκε στο Κάιρο την περασμένη Παρασκευή για να συζητήσει ένα σχέδιο- πρόταση της Αιγύπτου όπου προτείνονται ανανεώσιμες εκεχειρίες, κλιμακωτή απελευθέρωση ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και τελικά τον τερματισμό του πολέμου, ανέφεραν πηγές κοντά στη Χαμάς.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη ομάδα που μάχεται στο πλευρό της Χαμάς, δήλωσε το Σάββατο ότι οι παλαιστινιακές φατρίες ήταν «στη διαδικασία» αξιολόγησης της αιγυπτιακής πρότασης.

Μια απάντηση θα έρθει «μέσα στις ημέρες», είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ομάδας, Μοχάμεντ αλ-Χίντι.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις χθες, Σάββατο, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς «δίνει κάθε είδους τελεσίγραφα που δεν αποδεχόμασταν».

«Βλέπουμε μια συγκεκριμένη αλλαγή [αλλά] δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες».


Γάζα: 180 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ένα 24ωρο – Αφανισμός του 1% του πληθυσμού από την αρχή των επιχειρήσεων

Χθες Σάββατο πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ συνολικά, μετά τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου και την ακόλουθη ισραηλινή επιχείρηση, το 1% του πληθυσμού της Γάζας, έχει αφανιστεί.

«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος πρέπει να αλλάξει σε πιο ήπια μορφή, και θα θέλαμε να δούμε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις με μικρότερο αριθμό δυνάμεων που θα επικεντρωθούν στην ηγεσία της Χαμάς και στο δίκτυο των τούνελ» δήλωσε ο Τζον Κέλι, πολιτικός συντονιστής της αποστολής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναδείχτηκαν ο κίνδυνος διεύρυνσης του μετώπου αλλά και οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

«Πως θα ξεπεράσουμε τον πόνο των 1000 παιδιών, παλαιστινίων, που ακρωτηριάστηκαν χωρίς αναισθησία; Νιώθετε τον πόνο τους; Φαντάζεστε να ήταν δικά σας παιδιά;» σημείωσε ο Ματζεντ Μπαμια, εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των Παλαιστινίων.

«Το Συμβούλιο αυτό δείχνει αλληλεγγύη στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, αρκεί να μην είναι Ισραηλινοί» ανέφερε ο Γκίλαντ Έρνταν, της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ.


Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο περιφερειακής «εξάπλωσης» του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικά, οι ανησυχίες για το βόρειο μέτωπο και γενίκευση του πολέμου εντείνονται με τις συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις Χεσμπολά-Ισραήλ.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιθέσεων πιο βαθιά στα εδάφη του Λιβάνου και του Ισραήλ, εγείροντας ανησυχίες για διεύρυνση του μετώπου» ανέφερε ο Χαλεντ Κιάρι, βοηθός του γγ του ΟΗΕ για θέματα Μέσης Ανατολής

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου , επιτέθηκε σε βάση στη νότια Γάζα απ΄όπου ξεκίνησε η Χαμάς την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στο παρασκήνιο του πολέμου η Νότια Αφρική ζήτησε την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά του Ισραήλ με στόχο την παύση των επιχειρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πηγή: ΕΡΤ