Είναι οι πιο διάσημες καμπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ήχους σε όλο τον κόσμο, με το Big Ben να βιώνει μια ιστορική επέτειο.

Και αυτό γιατί ακριβώς πριν από έναν αιώνα, ο ήχος από τις καμπάνες του εμβληματικού ρολογιού μεταδόθηκαν για πρώτη φορά ζωντανά σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός ραδιοφωνικού προγράμματος του BBC, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Από τότε ξεκίνησε μια παράδοση όπου οι καμπάνες ακούγονταν τακτικά στον αέρα, και τελικά το χαρακτηριστικό "Bong" έγινε ήχος συνώνυμος με το BBC. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκαταστάθηκαν νέα μικρόφωνα στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου αποκατάστασης, προκειμένου  να μεταφέρει τους ήχους από το Big Ben στα σπίτια των ακροατών του BBC Radio 4. Αλλά δεν ήταν πάντα τόσο εύκολο.


Πώς έγινε η πρώτη μετάδοση του "Bong"


Η πρώτη φορά που ο κρότος αυτός ακούστηκε εκτός της άμεσης γειτονιάς του στο Westminster ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 1923, ο μηχανικός του BBC AG Dryland έπρεπε να σκαρφαλώσει σε μια ταράτσα απέναντι το βρετανικό Κοινοβούλιο για να καταγράψει τις καμπάνες, καθώς δεν του επιτρεπόταν η είσοδος στον πύργο του ρολογιού. Πήρε μαζί του ένα μικρόφωνο και μετέδωσε το "Bong" ζωντανά.

Το Big Ben χτυπούσε από το 1859, αλλά πλέον όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσαν να το ακούσουν. Ωστόσο, αυτή η πρώτη εκπομπή έπιασε πολύ θόρυβο από την κυκλοφορία, επειδή καταγράφηκε από απόσταση, πάντως άνοιξε το δρόμο για την τακτική μετάδοση των κωδωνοκρουσιών, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Το Big Ben και οι καμπάνες του διατηρούν μια μεγάλη ιστορική σημασία για όσους τις ακούν, όπως αναφέρει το BBC: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι κωδωνοκρουσίες του Big Ben αποδείχθηκαν καθησυχαστικές για πολλούς ανθρώπους, ενώ επίσης ο ήχος του Big Ben έχει προαναγγείλει ειδήσεις για σημαντικά γεγονότα, όπως το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

"Έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας", δήλωσε ο ιστορικός των κοινοβουλευτικών κτημάτων Mark Collins.

Τα bongs αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών δελτίων ειδήσεων του BBC Radio 4, με τον ήχο να ακούγεται δύο φορές την ημέρα, στην αρχή του δελτίου ειδήσεων στις 18:00 και τα μεσάνυχτα.

Τις Κυριακές, οι ήχοι ακούγονται τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι καμπάνες μεταδίδονται επίσης ζωντανά σε ειδικές περιπτώσεις, όπως την Ημέρα της Εκεχειρίας, την Ημέρα των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.




Ο μηχανικός που θα είναι στην κορυφή του Πύργου του Big Ben για να βεβαιωθεί πως θα είναι όλα στην εντέλεια



Ενώ οι Λονδρέζοι θα γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά, ο Άντριου Στρέιντσγουεϊ, ένας 37χρονος μηχανικός ρολογιών, θα βρίσκεται στην κορυφή του Πύργου της Ελισάβετ, ο οποίος έχει ύψος 96 μέτρα όπου βρίσκεται το Big Ben και τέσσερις άλλες καμπάνες.

Μαζί με δύο συναδέλφους του ωρολογοποιούς, ο Στρέιντσγουεϊ θα κάνει ελέγχους της τελευταίας στιγμής για να βεβαιωθεί ότι το ρολόι θα δείχνει «επακριβώς την ώρα μέχρι και τα ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου».

«Πιστεύω ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα τα πράγματα να πάνε άσχημα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το βασικό μέλημά μας για εκδηλώσεις όπως η Πρωτοχρονιά είναι αν (το "bong") θα ακουστεί και αν θα χτυπήσει ακριβώς στην ώρα του».

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος που θα βρίσκεται «δίπλα στις καμπάνες (...) όταν όλοι θα κοιτάζουν το ρολόι για την έναρξη της νέας χρονιάς».

Το Μπιγκ Μπεν βρίσκεται στην κορυφή του Πύργου της Ελισάβετ - το νέο όνομα που δόθηκε στον «Πύργο του Ρολογιού» το 2012 για να σηματοδοτήσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' - και χτίστηκε τη δεκαετία του 1840.

Η καμπάνα ζυγίζει σχεδόν 14 τόνους. Πριν την ανακαίνιση, οι ωρολογοποιοί ήλεγχαν την ακρίβεια της ώρας μέσω τηλεφώνων. Πλέον, το ρολόι ρυθμίζεται με GPS χάρη στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής.

Ωστόσο, η μέθοδος για τη ρύθμιση του ρολογιού παραμένει παραδοσιακή: παλιά κέρματα χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν βάρος από τα γιγάντια ελατήρια του ρολογιού, για την ακρίβεια δευτερολέπτου.

«Είναι μια φανταστική δουλειά», λέει με ενθουσιασμό ο Στρέιντσγουεϊ. Όταν αυτός περπατά στο Λονδίνο, δεν μπορεί παρά να κοιτάζει το Big Ben συγχαίροντας τον εαυτό του σκεπτόμενος «ναι, ακόμα λειτουργεί».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η μεγάλη καμπάνα του Big Ben – του πύργου του ρολογιού στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, ήχησε και πάλι, στις 13 Νοεμβρίου 2022, μετά από 5 χρόνια «σιωπής» λόγω εργασιών ανακαίνισης. Η βάρους 14 τόνων καμπάνα σημαίνει τις ώρες της ημέρας, ενώ τέσσερις μικρότερες «καμπάνες του τέταρτου» θα χτυπούν κάθε 15 λεπτά με μια σειρά μελωδιών. Κάθε ωροδείκτης του ρολογιού έχει μήκος 2,7 μ. και ζυγίζει 300 κιλά, ενώ κάθε λεπτοδείκτης έχει μήκος 4,2 μ. και ζυγίζει περίπου 100 κιλά.