Kαρτέλ στην πολιτεία Μιτσοακάν του Μεξικού,αφού έστησε τις δικές του αυτοσχέδιες κεραίες, αναγκάζει τους ντόπιους ότι έπρεπε να πληρώσουν για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία WiFi, αλλιώς τους απειλεί με θάνατο.

Με αυτό τον επιχειρηματικά ασυνήθιστο τρόπο, το καρτέλ ανάγκαζε να χρησιμοποιούν την υπηρεσία WiFi που πρόσφερε με το αζημίωτο, υπηρεσία που προσέφερε απόναρκο-κεραίες του καρτέλ που στήθηκαν σε πολλές πόλεις και ήταν κατασκευασμένες με κλεμμένο εξοπλισμό.


Μεξικό: Πόσο χρέωνε του πολίτες το καρτέλ


Το καρτέλ χρέωνε περίπου 5.000 άτομα μεταξύ 400 και 500 πέσος (21 με 26 ευρώ) τον μήνα, άρα είχε έσοδα άνω των 100.000 ευρώ τον μήνα.

Οι ντόπιοι τρομοκρατούνταν για να συνάψουν αυτά τα υπερβολικά ακριβά συμβόλαια με την απειλή μάλιστα ότι θα τους σκότωναν αν δεν το έκαναν. Οι αρχές πάντως δεν έχουν καταγράψει κανένα τέτοιο θάνατο, αναφέρει το Associated Press.

Πίσω από αυτό το κόλπο ήταν η εγκληματική ομάδα Los Viagras, σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ για την υπόθεση έχει γίνει μόνο μία σύλληψη.

Ερευνητές λένε ότι οι εγκληματικές ομάδες γίνονται de facto μονοπώλια υπηρεσιών. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα επιβάλλουν φόρους σε βασικά τρόφιμα και εισαγόμενα προϊόντα, ενώ έχουν διεισδύσει στην επικερδή αγορά των αβοκάντο.