Τις καθιερωμένες λίστες από τις αγαπημένες του πολιτιστικές δράσεις και αναγνώσματα του έτους ανάρτησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην κορυφή της προσωπικής λίστας του πρώην Αμερικανού προέδρου, στην κατηγορία κινηματογράφος, βρίσκονται τρεις ταινίες, το «Rustin», το «Leave the World Behind» και το «American Symphony». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο από αυτές, και τρεις είναι ταινίες του Netflix, έχουν έντονη την παρουσία της αφροαμερικανικής κουλτούρας.

Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης που αγαπάει ο Ομπάμα 

Στη συνέχεια όμως ακολουθεί μια ευχάριστη έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον. Είναι η πρώτη αμιγώς κινηματογραφική ταινία της λίστας του και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ελληνικής καταγωγής βραβευμένος με δύο Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν (Alexander Payne). Πρόκειται για «Τα παιδιά του Χειμώνα» που θα διανεμηθούν στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα.



Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός παθιασμένου με το αντικείμενό του καθηγητή (Πολ Τζιαμάτι) που μη βρίσκοντας την ίδια ανταπόκριση από τους φοιτητές του, τους κάνει τον βίο αβίωτο. Όντας μοναχικός και χωρίς πραγματικές υποχρεώσεις, θα αναλάβει κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Τελικά, αναπτύσσει μία δυναμική σχέση με έναν από αυτούς, σταθερά μαθητή του Β (που για τα δεδομένα του διδάσκοντα, είναι υψηλή βαθμολογία). Εκείνος όμως (Ντόμινικ Σέσα) κρύβει ένα μυστικό που κάνει δύσκολη τη συμβίωση των δυο τους. Στην παρέα τους είναι και η υπεύθυνη του μαγειρείου (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ) η οποία έχασε πρόσφατα τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η λίστα του Ομπάμα ολοκληρώνεται με τα «A thousand and One», «Polite Society», «Air», «Past Lives», «Monster», «Anatomy of A Fall», «American Fiction», «Oppenheimer» και «Blackberry».

obama_1