Σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ελλάδας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ και Χαμάς, θα περιοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Η εσπευσμένη περιοδεία του μάλιστα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Η Τουρκία είναι ο πρώτος σταθμός του Αμερικανού διπλωμάτη σε μια περιοδεία που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και που θα τον οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Βασικά θέματα στις επαφές του θα είναι, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, τα επείγοντα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων». 

Διαβάστε επίσης: Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ο Άντονι Μπλίνκεν – Νέα διπλωματική προσπάθεια για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Η συζήτηση για τα εξοπλιστικά στο Αιγαίο

Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος σήμερα, «ασφαλώς, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Μπλίνκεν θα τεθούν και άλλα θέματα, όπως το να μη διαταράξουν οι ΗΠΑ την ισορροπία των εξοπλισμών στο Αιγαίο».

Οι κυρίως συζητήσεις του Μπλίνκεν και της αντιπροσωπείας του με την τουρκική πλευρά θα γίνουν αύριο, Σάββατο. Για την πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο δεν υπάρχει επιβεβαίωση, ωστόσο ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε δύο εκδηλώσεις.

Πάντως, όπως αναφέρει η Deutsche Wellle, το παζάρι της Τουρκίας για τη Σουηδία θα συνεχιστεί. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες ότι το επόμενο βήμα για τη Σουηδία έγκειται στη βούληση του τουρκικού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι το θέμα της Σουηδίας δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα F-16.

 «Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμβάλουν στην άμυνά μας και να μην υιοθετούν μια στάση που θα δημιουργούσε κενό στην άμυνα ολόκληρου του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στα Χανιά

Όπως έγινε και επίσημα γνωστό, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, στην Κρήτη.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη συνάντηση των κ.κ Μητσοτάκη και Μπλίνκεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο:

-Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
-Την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
-Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
-Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
-Την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται.

«Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών – το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες», σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Και τονίζουν πως δε μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν στη Σούδα σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η στάση που θα κάνει στην Σούδα, μίας από τις ισχυρότερες-σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την φιλοξενία που θα απολαύσει στην οικεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, καταδεικνύουν τη σημασία που δείχνει ο αμερικανικός παράγοντας στο ρόλο της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο, καθώς είναι στην κορύφωσή της η σύγκρουση του Ισραήλ με την Παλαιστίνη. Η επίσκεψη εκ των πραγμάτων θα είναι στο τραπέζι και τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο, για τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ερώτημα, φυσικά, παραμένει και η απάντηση των ΗΠΑ στο αίτημα της Ελλάδος για την προμήθεια των F-35, με τις πληροφορίες από υψηλόβαθμές πηγές να αναφέρουν ότι η σχετική συζήτηση βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Άλλωστε η απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα λογίζεται ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ένδειξη καλής θελήσεως από την πλευρά της χώρας μας. Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται πως μέσα στην Άνοιξη είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει αφενός ζητήματα του στρατηγικού διαλόγου της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, αφετέρου τη συζήτηση των ζητημάτων με την γειτονική μας χώρα.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανοί διπλωμάτες δίνουν ιδιαίτερα σημασία στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο ακόμα οι Τούρκοι βάζουν προσκόμματα. Για αυτό άλλωστε και συνδέουν το ζήτημα αυτό με το αίτημα που έχει υποβάλει η Τουρκία για αναβάθμιση των παλαιών F-16, αλλά και προμήθεια νέων.

Βεβαίως, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η ανησυχία των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν και του επικεφαλής της διπλωματίας είναι η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα με το θάνατο του νο 2 της Χαμάς στο Λίβανο από Ισραηλινά πυρά. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο κ. Μπλίνκεν αξιοποίησε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, επισκεπτόμενος και την Ελλάδα προκειμένου να καταδείξει τη σημασία που δίνει η χώρα του στις σχέσεις των δυο κρατών.