Αναφορά στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου κάνει ο Τύπος στην Τουρκία, σημειώνοντας πως μπορεί να μην οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, αλλά θα είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συνάντηση θα δείξει ότι οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

«Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι σημείο καμπής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ και συμπληρώνουν πως «ο Ερντογάν πάντα δηλώνει πως δεν πρέπει να εμπλέκονται τρίτες χώρες», όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης για τον ΣΚΑΙ.


Το τηλεοπτικό δίκτυο A HABER ανέφερε: «O πρόεδρος Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλἰου Συνεργασίας Ελλάδας - Toυρκίας. Βέβαια η συνεδρίαση ίσως δεν θα μπορέσει να λύσει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, θα είναι όμως μια σημαντική συνάντηση έτσι ώστε οι δυο χώρες να δείξουν πως έχουν τη βούληση να λύσουν τα προβλήματα και οι διαφορές να μην οδηγούνται σε κρίσεις.

» Η συνάντηση θα είναι σημείο καμπής για τις σχέσεις Ελλάδας- Toυρκίας. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Αθήνας. Στις 7 Δεκεμβρίου το πρωί πρώτα θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. Θα ακολουθήσει η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν , ο σύμβουλος εξωτερικής του προέδρου Τσαγατάϊ Κιλίτς και οι Έλληνες ομολόγοι τους. Αργότερα Ερντογάν και Μητσοτάκης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες με γεύμα εργασίας. Δηλαδή οι ηγέτες θα έχουν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν τα προβλήματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν με επιμονή τονίζει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δεν πρέπει να επισκιάζονται από άλλες χώρες».

Ερντογάν: Προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου τον οποίο είχε αλλάξει ο ίδιος - Αντιπολίτευση: Θέλει να γίνει ισόβιος πρόεδρος

«H πρόταση του Ερντογάν για το ζήτημα του 50%+1 είναι από τα πιο καυτά θέματα της επικαιρότητας. O πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως το συγκεκριμένο σύστημα οδηγεί τα κόμματα σε λάθος δρόμους. Δεν ξέρεις ποιος είναι με ποιον και πρότεινε την κατάργηση του συστήματος του 50%+1.»

Ο Ντεβλετ Μπαχτσελί, πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, δήλωσε: «Η νομιμοποίηση αυτού του συστήματος είναι το 50%+1. Αν όμως υπάρχουν ζητήματα του προεδρικού συστήματος που παρουσιάζουν προβλήματα αυτά μπορούν να συζητηθούν».

Ερντογάν: Από όπου πέρασαν οι Τούρκοι, μας θυμούνται με λαχτάρα και στοργή

«Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας στους καταπιεσμένους. Φροντίζουμε στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στους ομογενείς μας στον Τούρκο πρόεδρο - Δεν έχουν καλοπροαίρετες προθέσεις όσοι προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία στα σύνορά της»

Είπε ο Ερντογάν: «Όσοι προσπαθούν να κλείσουν την Τουρκία στον εαυτό της και να την περιορίσουν στα σύνορά της, σίγουρα δεν έχουν καλοπροαίρετες προθέσεις. Ο λούμπεν φασισμός, ο οποίος πρόσφατα τροφοδοτήθηκε από στοιχεία της 5ης φάλαγγας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο δρόμο για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία.

Φυσικά και δεν θα στρίψουμε την πλάτη μας στις καταπιεσμένες και ταλαιπωρημένες γεωγραφίες. Αφού φροντίζουμε τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τους ομογενείς μας στον τουρκικό κόσμο έτσι και με τον ίδιο τρόπο να ανησυχούμε με τα αδέλφια μας στη Γάζα που πεθαίνουν απο τις βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ.

Σε κάθε επίσκεψη μας βλέπουμε το εξής: Η Τουρκία σημαίνει μια ήσυχη φωλιά που θα φυλαχτείς στις δύσκολες ώρες. Ενώ ο Τούρκος, είναι αυτός που τον λαχταρούν και τον περιμένουν. Όπου υπάρχουν ίχνη απο τα βήματα του τον θυμούνται με λαχτάρα και στοργή. Με την ιστορική ευθύνη που έχουμε ή θα βρούμε ένα δρόμο, ή θα ανοίξουμε ένα δρόμο. Όμως δεν θα είμαστε απο αυτούς που μένουν στο δρόμο».

Αγωνία για τους εξοπλισμούς

Τούρκος στρατηγικός αναλυτής: «Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τη δύναμη αποτροπής στους αιθέρες - Στα F-16 δεν υπάρχει πρόοδος, τα ΕUROFIGHTER αν μας τα δώσουν θα έρθουν σε πέντε χρόνια».