Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν φόβο στο BBC για μεγάλη αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα φαίνεται να αποκτά και νέους συντελεστές, που κλιμακώνουν την ένταση, και την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ να εντείνεται καθημερινά.

Διαβάστε σχετικά: Νετανιάχου για επιθέσεις της Χεζμπολάχ: Δεν μπορεί να μας σταματήσει τίποτα - Θα πάθουν τα ίδια και στον βορρά

Όπως γράφει το BBC, οι καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στο κίνημα του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και στον ισραηλινό στρατό εγείρουν ανησυχία για μία ευρεία σύγκρουση στη γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με το BBC η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Μέχρι στιγμής, οι εχθροπραξίες έχουν διατηρηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Η δολοφονία, όμως, του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, από ισραηλινά πυρά, με τον βομβαρδισμό του αυτοκίνητου του, φαίνεται να δυναμιτίζει το ήδη πυρακτωμένο κλίμα.

Προς ώρας, η Χεζμπολάχ μελετά προσεκτικά τις κινήσεις της ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ, το οποίο έχει δεσμευτεί να δώσει σκληρή απάντηση σε περίπτωση απότομης κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών.

Την περασμένη βδομάδα, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές αρχές θα μετανιώσουν για την κίνησή τους να σκοτώσουν ανώτατο αξιωματούχο της Χαμάς στη Βηρυτό, προπύργιο της Χεζμπολάχ. 

Η ανταλλαγή απειλών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ θυμίζει την πολύμηνη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές, το 2006, με τον Λίβανο να βυθίζεται στην οικονομική κρίση.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προεξεφλήσει την έκβαση των επόμενων ενεργειών του Ισραήλ, σε περίπτωση κήρυξης νέας σύγκρουσης. Ενδέχεται να χτυπήσει με σφοδρότητα τη Χεζμπολάχ για να μειώσει την απειλή και να αλλάξει η εικόνα στα βόρεια τμήματα της χώρας, κάτι που επιδιώκουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Νετανιάχου.