Ένας Ιταλός ηθοποιός τελεί υπό έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές με κατηγορίες για συκοφαντία, παρακολούθηση και υποκίνηση διάπραξης αξιόποινων πράξεων, αφού φέρεται να ενέπλεξε γείτονές του στην εξαφάνιση της γάτας του, εν μέσω μιας μεγάλης επιχείρησης αναζήτησης για την εύρεση του κατοικιδίου, που προκάλεσε «αναταραχή» στους κατοίκους μιας μικρής ιταλικής πόλης.

Η περίεργη υπόθεση της αγνοουμένης γάτας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Νίνο Φράσικα, ο οποίος ζούσε τότε στην πόλη Σπολέτο κατά τη διάρκεια κινηματογραφικών γυρισμάτων του Don Matteo, μιας τηλεοπτικής σειράς της RAI, ανακοίνωσε την εξαφάνιση του Χίρο με μια ανάρτηση στο Instagram.

Ο ηθοποιός πρόσφερε ανταμοιβή ύψους 5.000 ευρώ για την επιστροφή της λευκής αρσενικής γάτας, οδηγώντας ανθρώπους από όλη την Ιταλία να φτάνουν στην πόλη για την αναζήτηση του ζώου. Ορισμένοι από αυτούς έφτασαν με σκύλους ερευνητές και drones.

Το ύψος της αμοιβής διπλασιάστηκε τον Οκτώβριο αφότου οι έρευνες απέτυχαν να φέρουν αποτελέσματα και η οικογένεια του Φράσικα και τα μέλη της ομάδας κινηματογραφικής παραγωγής επέστρεψαν στη Ρώμη.

Αλλά με την εξαφάνιση του Χίρο να ρίχνει σκιά στην πόλη, η αλληλεγγύη σύντομα έδωσε τη θέση της στη εχθροπάθεια, ειδικά όταν δύο οικογένειες της πόλης ισχυρίστηκαν ότι κατηγορήθηκαν από τον Φράσικα, τη σύζυγό του και την κόρη τους ότι εμπλέκονταν στην εξαφάνιση της γάτας.

Οι κάτοικοι ήταν επίσης αναστατωμένοι όταν οι τεράστιες αφίσες με μια φωτογραφία του Χίρο τοποθετήθηκαν σε όλη την πόλη από έναν ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, που έγραφε το μήνυμα: «Όσο μια ανθρώπινη ζωή αξίζει λιγότερο από ένα smartphone, ένα ζώο δεν θα θεωρηθεί ποτέ ξεχωριστό. Αλληλεγγύη στην οικογένεια Φράσικα».

Η έρευνα από τους τοπικούς εισαγγελείς προκλήθηκε αφού ο Φρασίκα έδωσε στη δημοσιότητα τη διεύθυνση ενός από τους καταγγέλλοντες σε ένα βίντεο που κοινοποίησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι ο Χίρο βρισκόταν εκεί.

Ο Φαμπρίτσιο Τζεντίλι, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, ισχυρίστηκε ότι οι αρχικές κατηγορίες για την τύχη της γάτας κατά των πελατών του προήλθαν από τη σύζυγο και την κόρη του Φρασίκα, οι οποίοι διερευνώνται για τις ίδιες κατηγορίες. Είπε ότι οι γυναίκες πήγαν στα σπίτια των εναγόντων με την υποψία ότι η γάτα ήταν μέσα, ενώ οι γυναίκες ενέπλεξαν και την αστυνομία.

Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι πιέσεις εναντίον των πελατών του αυξήθηκαν στη συνέχεια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επιστροφή της οικογένειας Φράσικα στη Ρώμη. «Το βίντεο, ιδιαίτερα, προκάλεσε χιλιάδες απειλητικά μηνύματα», είπε.

Ένας δικηγόρος της οικογένειας Φράσικα τόνισε: «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η οικογένεια δεν προβαίνει σε δηλώσεις».

Ο Φράσικα πρόκειται να επιστρέψει στο Σπολέτο αργότερα αυτόν τον μήνα για να συνεχίσει τα γυρίσματα του Don Matteo.

«Η κατάσταση έχει προκαλέσει αναταραχή στην πόλη και οι πελάτες μου αισθάνονται νευρικοί - το κύριο πράγμα είναι ότι η σύζυγός του και η κόρη της δεν θα επιστρέψουν μαζί του», δήλωσε ο Τζεντίλι.