Συναγερμό σήμανε στην Ταϊβάν η εκτόξευση από την Κίνα ενός δορυφόρου, ο οποίος πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο στα νότια της χώρας.

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλη την Ταϊβάν έλαβαν μια «ειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής», που τους προειδοποίησε να προσέχουν για την ασφάλειά τους.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Xichang στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας στις 15:03 τοπική ώρα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απέστειλε μήνυμα στους πολίτες, λέγοντας ότι ένας κινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της Νότιας Ταϊβάν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να κάνει λόγο για πρόκληση λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές.

Η ειδοποίηση ασφαλείας που στάλθηκε σε χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Ταϊβάν ανέφερε ότι ο κινεζικός δορυφόρος είχε πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, περίπου την ίδια στιγμή που τα κινεζικά κρατικά Μέσα επιβεβαίωσαν την εκτόξευση επιστημονικού δορυφόρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, είπε ότι η εκτόξευση ενός δορυφόρου πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν τόσο κοντά στις εκλογές είναι μια δραστηριότητα «γκρίζας ζώνης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ταϊβάν είπε ότι το υπουργείο Άμυνάς της παρακολουθεί την τροχιά του δορυφόρου για να «δράσει κατάλληλα και να ανταποκριθεί» στην κατάσταση. Ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνησή της εκπέμπει συναγερμό τέτοιου είδους σε όλο το νησί.

Ο Έρικ Τσου, πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, Kuomintang (KMT), κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) για τρομοκρατία, ειδικά με τη χρήση του όρου «πύραυλος» στην αγγλική έκδοση του συναγερμού. Έγραφε: "[Ειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής] Πύραυλος πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, προσέξτε».

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες πριν από τις κομβικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, οι οποίες σύμφωνα με αναλυτές θα διαμορφώσουν την πορεία των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ο ανιχνευτής Einstein είναι μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική.