Μέση Ανατολή: Το περιστατικό με την κατάληψη του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα σηματοδοτεί κλιμάκωση
Το κλίμα έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης έχει δημιουργηθεί από την ημερα που η Χαμάς ξεκίνησε πόλεμο με το Ισραήλ
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι πολιτικοί αναλυτές για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για μακπρόθεσμες επιττώσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν εξαιτίας των αναταραχών που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το εχθρικό κλίμα κλιμακώνεται πάνω από την Υεμένη με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες να αντιμετωπίζουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι.
Οι επιδρομές εναντίον τους αποτελούν απάντηση σε εβδομάδες μαχών στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η οργάνωση έχει επιχειρήσει να επιτεθεί ή να καταλάβει δεκάδες φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια.
Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, εξαπέλυσε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον στρατιωτικών θέσεων των Χούθι σε συνεργασία με τις βρετανικές δυνάμεις και με την υποστήριξη συνασπισμού που περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και το Μπαχρέιν.
Το κλίμα έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης συντηρείται εδώ κι εβδομάδες, από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ, η οργάνωση που ελέγχει μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου, έχει εντείνει τις εκτοξεύσεις πυραύλων.
Μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, οι Χούθι αποτελούν μέρος του «άξονα της αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν, που αντιτίθενται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Politico, η προοπτική μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης σε ένα από τα πιο εύθραυστα γεωπολιτικά μέρη του κόσμου τρομάζει τόσο τους αναλυτές όσο και τις αγορές ενέργειας.
Οι ηγέτες των Χούθι απάντησαν στα πλήγματα, κατά τα οποία οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες. Προειδοποίησαν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για βαρύ τίμημα και να υποστούν όλες τις τρομερές συνέπειες για αυτό που αποκάλεσαν «κατάφωρη επιθετικότητα».
«Θα αντιμετωπίσουμε την Αμερική, θα τη γονατίσουμε και θα κάψουμε τα πολεμικά της πλοία και όλες τις βάσεις της και όλους όσοι συνεργάζονται μαζί της, όποιο κι αν είναι το κόστος», απείλησε ο Αμπντουλσαλάμ Τζαχάφ, μέλος της οργάνωσης Χούθι.
Στο αμερικανικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο ρεσάλτο ιρανικών δυνάμεων στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν.
Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Το Ιράν ανέβασε - όπως υπογραμμίζεται - τους τόνους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με κατάληψη σε πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο με προορισμό την Τουρκία. Ο Έλληνας καπετάνιος και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από 18 Φιλιππινέζους υπηκόους, βρίσκονται τώρα υπό ιρανική ομηρεία, με το περιστατικό να σηματοδοτεί μια απότομη κλιμάκωση των απειλών.
Η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι το μόνο σημείο όπου οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν το Ιράν και τους εταίρους του.
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς κινδυνεύει να εξαπλωθεί, μετά την έκρηξη που σκότωσε έναν από τους διοικητές της Χεζμπολάχ, επισημαίνει το Politico. Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε ταχεία απάντηση, με Ισραηλινούς πολίτες να απομακρύνονται από τα σπίτια τους.
Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε ένα ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον που ανησυχεί τις γειτονικές χώρες, δήλωσε ο Κρίστιαν Κοχ, διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών του Κόλπου με έδρα τη Σαουδική Αραβία.
Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει ήδη μειωθεί κατά 20%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το γερμανικό ινστιτούτο IfW Kiel, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο, με τις επιθέσεις των Χούθι να έχουν συμβάλει σε αυτό.
Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα σημείωσε επίσης κατακόρυφη πτώση και σήμερα είναι σχεδόν 70% κάτω από το συνηθισμένο, ανέφερε το ινστιτούτο.