Η χαρακτηριστική φράση «ο βασιλιάς (ή η βασίλισσα) πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!» φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και λιγότεροκαθώς οι «βασιλευόμενες δημοκρατίες» της Ευρώπης τολμούν μία ριζική ανανέωση - είτε από επιλογή, είτε υπό το βάρος σκανδάλων και ενοχλητικών φημών- ενόσω ο μονάρχης βρίσκεται ακόμη εν ζωή.

Μετά την Ολλανδία, το Βέλγιo και την Ισπανία, τον δρόμο της παράιτησης του εν ζωή μονάρχη επέλεξε ο βασιλικός οίκος της Δανίας.

Αν και εξαιρετικά δημοφιλής, η 83χρονη βασίλισσα Μαργαρίτα ανακοίνωσε αιφνιδίως στο διάγγελμά της στις 31 Δεκεμβρίου ότι, λόγω αισθητής επιδείνωσης της υγείας της, αποχωρεί μετά από 52 συναπτά έτη στο βασιλικό Ανάκτορο Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης.

Κατά συνέπεια παραχωρεί τον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο της, τον 53χρονο πρίγκιπα Φρειδερίκο, ο οποίος ενθρονίζεται σήμερα και φαίνεται έτοιμος να επεκτείνει το στυλ της χαλαρής, φιλελεύθερης κυριαρχίας της.

Στο πλευρό του η κοινή θνητή και εντυπωσιακή σύζυγός του - πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας - η οποία θα γίνει η πρώτη βασίλισσα που γεννήθηκε στην Αυστραλία.


Το αποχαιρετιστήριο βίντεο της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας

«Ξεχωριστές στιγμές από την βασιλεία της Αυτού Μεγαλειότητας» ήταν η λεζάντα του βίντεο, συνεχίζοντας: «Αύριο, η βασίλισσα θα παραιτηθεί από βασίλισσα της Δανίας και θα αφήσει το θρόνο στην Αυτού Βασιλική Υψηλότητά του, τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου». Στο βίντεο, μπορεί να δει κανείς άγνωστες στιγμές της βασίλισσας Μαργκρέτε, όπως ο χορός με αξιωματούχους, αλλά και ιστορικά στιγμιότυπα, όπως η βόλτα με τον Πάπα αλλά και η συνάντηση με την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ. Άλλα αποσπάσματα την δείχνουν με την εθνική ενδυμασία της Δανίας, να χειροκροτεί τη διεθνή ποδοσφαιρική ομάδα και να στέκεται δίπλα στην αγαπημένη της οικογένεια.

Σε κάποια στιγμή και ενώ οι στίχοι που ακούγονται λένε «όταν τελειώνει η εργάσιμη μέρα, ω τα κορίτσια, θέλουν να διασκεδάσουν» βλέπει κανείς την βασίλισσα Μαργκρέτε ως νεότερη γυναίκα να περπατά με κοστούμι ενώ στη συνέχεια, τα στιγμιότυπα την δείχνουν σε μια αίθουσα χορού με ένα ογκώδες φόρεμα να χορεύει με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό της.


Η ανακοίνωση της βασίλισσας που συγκλόνισε τους Δανούς


Υπενθυμίζεται πως η βασίλισσα Μαργκρέτε εξέπληξε τους βασιλικούς θαυμαστές στις 31 Δεκεμβρίου, όταν ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της παραδοσιακής πρωτοχρονιάτικης ομιλίας της, ότι παραιτείται από τον θρόνο της Δανίας. Σε δήλωσή της τότε, ανέφερε: «Αποφάσισα πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στις 14 Ιανουαρίου 2024 – 52 χρόνια αφότου ακολούθησα τον αγαπημένο μου πατέρα – θα αποχωρήσω από τη θέση της βασίλισσας της Δανίας. Αφήνω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ»


Ποιος είναι ο πρίγκιπας Φρειδερίκος, ο μελλοντικός βασιλιάς της Δανίας;

Ως έφηβος, ο διάδοχος του θρόνου της Δανίας Φρειδερίκος ένιωθε άβολα να βρίσκεται στο προσκήνιο και αναρωτήθηκε αν υπήρχε τρόπος να αποφύγει να γίνει βασιλιάς.

Όμως σήμερα ο 55χρονος θα ονομαστεί πλέον βασιλιάς Φρειδερίκος ο 10ος, αφού θα αναλάβει το στέμμα από τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄, η οποία σπάει βασιλικές παραδόσεις αιώνων της Δανίας και παραιτείται μετά από 52 χρόνια βασιλείας.

Η Μαργαρίτα εξέπληξε τους Δανούς, όταν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής ομιλίας της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι θα αποχωρήσει από τον θρόνο, επικαλούμενη λόγους υγείας.

Εκπρόσωπος των ανακτόρων δήλωσε στην εφημερίδα Berlingske ότι η βασίλισσα ενημέρωσε τους γιους της για την απόφασή της μόλις τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση.

Αθλητής, παρασημοφορημένος στρατιωτικός και οπαδός της ροκ μουσικής, ο Φρειδερίκος έχει πιο ανεπίσημο στυλ από τη μητέρα του, αλλά είναι εξίσου δημοφιλής στη σκανδιναβική χώρα.

Ο διάδοχος του θρόνου, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Φρειδερίκος Ανδρέας Ερρίκος Χριστιανός (Frederik André Henrik Christian), γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1968, ως το πρώτο παιδί της Μαργαρίτας και του συζύγου της πρίγκιπα Ερρίκου, ο οποίος πέθανε το 2018. Ο μικρότερος αδελφός του, ο πρίγκιπας Ιωακείμ, γεννήθηκε το 1969.

Ντροπαλός και συγκρατημένος ως παιδί, ο Φρειδερίκος ένιωθε άβολα με την ιδέα της ανάληψης του θρόνου και την έντονη προσοχή και τον έλεγχο που την συνόδευε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Berlingske Tidende το 1996, ο διάδοχος δήλωσε ότι στην εφηβεία του αναρωτιόταν μερικές φορές αν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη μοίρα του.

«Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ άβολο», είχε πει. «Ήξερες ότι θα ήσουν τόσο δημόσιος, τόσο γνωστός, τόσο προσιτός σε όλους και τόσο απεικονιζόμενος. Δεν μου άρεσε αυτό».

Ως ενήλικας αισθάνθηκε πιο άνετα με τη θέση του ως διαδόχου του θρόνου και προετοιμάστηκε γι' αυτό. Ο Φρειδερίκος, ο οποίος εκτός από τα δανικά μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες.

Έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση σε διάφορους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας, μεταξύ άλλων ως βατραχάνθρωπος σε μια επίλεκτη ναυτική μονάδα. Ο Φρέντερικ απέκτησε το παρατσούκλι «Πίνγκο» εξαιτίας ενός επεισοδίου όπου η στολή του γέμισε με νερό, αναγκάζοντάς τον να βαδίζει σαν... πιγκουίνος.

Απέκτησε διπλωματική εμπειρία κατά τη διάρκεια τοποθετήσεων στην πρεσβεία της Δανίας στο Παρίσι και στην αποστολή της Δανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Όπως και ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ΄, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στηn Δανία ο Φρειδερίκος είναι γνωστός για την ανεπίσημη και προσγειωμένη συμπεριφορά του. Ενώ παρίσταται σε επίσημες εκδηλώσεις με στολές στολισμένες με μετάλλια, περιστασιακά μπορεί να τον δει κανείς να αναμειγνύεται με τα πλήθη κάνοντας ποδήλατο με τους σωματοφύλακές του.

Ενθουσιώδης αθλητής, ο Φρειδερίκος έχει συμμετάσχει σε έξι μαραθώνιους, σε ένα τρίαθλο Ironman και σε μια αποστολή με έλκηθρο σκύλων στη βόρεια Γροιλανδία. Για αρκετά χρόνια ήταν μέλος της Δανίας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ορισμένοι Δανοί αισθάνονται τόσο άνετα γύρω από τον διάδοχο του θρόνου που τον προσφωνούν χωρίς τον βασιλικό του τίτλο.

Όπως πολλοί από τους συγχρόνους του στους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, ο Φρειδερίκος βρήκε τη σύζυγό του εκτός αριστοκρατίας. Γνώρισε την αυστραλιανής καταγωγής Μαίρη Ντόναλντσον, κόρη Σκωτσέζων μεταναστών, σε ένα μπαρ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000. Παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά: Τον πρίγκιπα Κρίστιαν, 18 ετών, την πριγκίπισσα Ιζαμπέλα, 16 ετών, και τους 13χρονους δίδυμους πρίγκιπες Βίνσεντ και Ζοζεφίν.

Μόλις η Μαργαρίτα παραιτηθεί, ο Κρίστιαν θα αναλάβει τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου και θα γίνει πρώτος στη σειρά για να διαδεχθεί τον πατέρα του.

Η Μαρία θα γίνει βασίλισσα της Δανίας. Το απίθανο ταξίδι της από το νησί της Τασμανίας για να γίνει παγκοσμίως η πρώτη βασίλισσα που γεννήθηκε στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αυστραλία, έχει γοητεύσει Δανούς και Αυστραλούς.

Όταν ο Φρειδερίκος έγινε 50 ετών, η σύζυγός του τον εξήρε με έναν πνευματώδη και ρομαντικό λόγο σε άπταιστα δανικά. «Πάντα έφτανες και ξεπερνούσες τα όρια και επέμενες να διαμορφώνεις τον κόσμο γύρω σου, ώστε να ταιριάζει στο άτομο και δεν επέτρεπες στις δομές αυτού του κόσμου να σε καθορίζουν», είχε πει.