Aπέτυχε να βάλει τέλος η αστυνομία της Βρετανίας στην εκμετάλλευση δεκάδων παιδιών από εγκληματίες του Διαδικτύου. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα, η αστυνομία και οι τοπικές Αρχές δεν κατόρθωσαν να προστατεύσουν δεκάδες παιδιά, θύματα επί σειρά ετών εγκληματικού δικτύου εκμετάλλευσης ανηλίκων στη Βόρεια Αγγλία, καταγγέλλει ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση -η οποία επικεντρώνεται στην περίοδο 2004-2013- εκθέτει με λεπτομέρειες πώς οι πρώτες αποκαλύψεις σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά κοριτσιών στη πόλη του Ροσντέιλ «αγνοήθηκαν» τουλάχιστον μέχρι το 2017.

 Οι επιθέσεις σε ανήλικα κορίτσια από "οργανωμένη εγκληματική ομάδα" – Τι έδειξε η έκθεση

Μέχρι τότε, η αστυνομία του Μάντσεστερ και οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί για τις ενέργειες «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» αποτελούμενης από άνδρες προερχόμενους κυρίως από την νότια Ασία, η οποία διεξήγαγε επιθέσεις κατά κοριτσιών, κυρίως λευκών και προερχόμενων από φτωχές οικογένειες.

Αν και στην συνέχεια διενεργήθηκαν έρευνες και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, η αστυνομία του Μάντσεστερ και οι αρχές του Ροσντέιλ «απέτυχαν» επανειλημμένα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον προσδιορισμό των διαστάσεων αυτών των εγκλημάτων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Μέχρι σήμερα, η Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει 42 άνδρες για εγκλήματα σεξουαλικής βίας κατά 13 παιδιών, αλλά η έκθεση εντοπίζει 96 άνδρες που πιθανόν να εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, διευκρινίζοντας ότι αυτοί δεν αντιστοιχούν παρά σε ένα μέρος των εμπλεκομένων στην οργάνωση.

Νάρκωναν και βίαζαν κορίτσια 12 και 13 ετών

Στην έκθεση περιγράφονται οι περιπτώσεις κοριτσιών μόλις 12 ή 13 ετών, οι οποίες ναρκώνονταν και βιάζονταν από άνδρες που πλήρωναν γι’ αυτό, σε δωμάτια επάνω από καταστήματα take away.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έρευνα αυτή, η αστυνομία του Μείζονος Μάντσεστερ και το τοπικό συμβούλιο του Ροσντέιλ δεν έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών», κατήγγειλε ο Μάλκομ Νιούσομ, συντάκτης της έκθεσης.

 «Κατά συνέπεια, τα παιδιά εκτέθηκαν σε απειλές και μέχρι σήμερα πολλοί από τους εγκληματίες δεν έχουν εντοπισθεί».

Δύσκολη η "συγγνώμη" προς τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν από το σύστημα

Ο δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ, Αντι Μπέρναμ, ζήτησε τη διεξαγωγή της ανεξάρτητης έρευνας μετά τη μετάδοση το 2017 ντοκιμαντέρ του BBC που κατήγγελλε τις παραλείψεις της αστυνομίας με βάση τις μαρτυρίες μίας κοινωνικής λειτουργού και μίας αστυνομικού.

Και οι δύο είχαν απευθυνθεί στην αστυνομία, αλλά δεν εισακούσθηκαν.

«Είναι πολύ δύσκολο να διαβάσει κανείς αυτήν την έκθεση», δήλωσε ο δήμαρχος ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα «τα οποία σε τέτοιο βαθμό εγκαταλείφθηκαν από το σύστημα που είχε ως αποστολή την προστασία τους».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ, Στίβεν Γουότσον, ζήτησε επίσης συγγνώμη και εξέφρασε τη «λύπη» του, δίνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι τα μέσα για να καταπολέμηση αυτού του είδους των εγκλημάτων έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών έχει συγκλονίσει πολλές βρετανικές πόλεις, ανάμεσά τους το Ρόδεραμ, το Ολντχαμ και την Οξφόρδη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ