Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στην Γαλλία για την απόφαση της υπουργού Παιδείας να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο και όχι δημόσιο, με αρκετούς να τονίζουν ότι κατέχει το αξίωμα με στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες. Οι αποκαλύψεις απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να δώσει στην κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νέα πνοή πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Αμελί Ουντεά-Καστερά απέδωσε την επιλογή της στις «άπειρες ώρες (χαμένων μαθημάτων) που δεν αναπληρώνονται σοβαρά» στα δημόσια σχολεία, εκφράζοντας την «αγανάκτησή» της και δηλώνοντας ότι «κουράστηκε» με αυτήν την κατάσταση, όπως και «εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».

Εντούτοις, αρκετοί πολίτες της Γαλλίας τόνισαν πως δουλειά της είναι να φτιάξει την εκπαίδευση και όχι να εκμεταλλεύεται το αξίωμα και τις ανέσεις που προσφέρει. Μάλιστα, ορισμένοι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι «η δημόσια εκπαίδευση είναι καλή όταν θες να δικαιολογήσεις τη θητεία σου στο υπουργείο Παιδείας, αλλά κακή για να στείλεις τα παιδιά σου σε δημόσιο σχολείο».

Μάλιστα, στη Libération μίλησε μια πρώην δασκάλα ενός από τους γιους της υπουργού, η οποία υποστήριξε ότι επέλεξε το ιδιωτικό σχολείο γιατί ήθελε το παιδί της να «πηδήξει» μία τάξη και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τις χαμένες ώρες διδασκαλίας ή τη μη αντικατάσταση των εκπαιδευτικών.

Καθηγητές της ζήτησαν να απολογηθεί δημοσίως

Σημειώνεται, πως ο διορισμός της Ουντεά Καστερά στο διευρυμένο υπουργείο που περιλαμβάνει την Παιδεία, τη Νεολαία, τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, είχε ήδη προκαλέσει τη δυσπιστία ορισμένων συνδικαλιστών που φοβούνταν ότι θα είναι μια υπουργός που θα ασχολείται με θέματα παιδείας «στο ημίχρονο» μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών της. Στο πλαίσιο αυτό, άρχισε από σήμερα τις συναντήσεις της με τα συνδικάτα, για να τους παρουσιάσει τις προτεραιότητές της.

Το Snes-FSU, το μεγαλύτερο συνδικάτο των καθηγητών γυμνασίου και λυκείου, έχει ζητήσει από την υπουργό «να απολογηθεί δημοσίως», όμως «δεν λάβαμε ούτε σαφή απάντηση, ούτε κάποια δέσμευση», είπε σήμερα η Σοφί Βενετιτέ, η γενική γραμματέας του. Τα συνδικάτα προκήρυξαν απεργίες για τις 25 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

«Αγκάθι» για τον Μακρόν το σκάνδαλο

Το θέμα αυτό θεωρείται αγκάθι και για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αύριο το βράδυ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, τις προτεραιότητές του για τη χώρα και ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις και για την παιδεία.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι το Κόμμα Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση) της Μαρίν Λεπέν – της οποίας ο πρόεδρος, Τζόρνταν Μπαρντέλα, 28 ετών, ηγείται της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές – ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το κυβερνών κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, το οποίο έχει συμμαχήσει με τα κεντρώα κόμματα MoDem και Horizons.