πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ανάμεσα στους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. είναι οι κάτοικοι της Αυστρίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες, Δευτέρα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat και αντιστοιχούν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2022.

Στον αντίποδα, με τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης εμφανίζονται οι Βούλγαροι.

Σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου ικανοποιημένοι) έως το 10 (πολύ ικανοποιημένοι), οι Αυστριακοί τοποθετούνται στην κορυφή της λίστας, αφού συγκεντρώνουν βαθμολογία 7,9 πόντων, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος τοποθετείται στους 7,1 πόντους.

Eurostat: Ποιοι είναι ψηλά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στην ικανοποίηση των πολιτών

Συνολικά, σε 18 από τις 27 χώρες της Ένωσης η γενική ικανοποίηση των πολιτών ήταν υψηλότερη ή στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο, με τις Φινλανδία, Πολωνία και Ρουμανία (7,7 πόντοι) να ακολουθούν την Αυστρία, ενώ λίγο χαμηλότερα στη λίστα εμφανίζονται το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες (7,6 πόντοι).

Οι Ιταλοί υπερβαίνουν ελάχιστα τη μέση τιμή (7,2 πόντοι), η Ισπανία βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο, ενώ λίγο χαμηλότερα εμφανίζονται οι Γάλλοι (7 πόντοι).

Διαβάστε ακόμα: Eurostat: Αύξηση στις τιμές των κατοικιών και στα ενοίκια στην ΕΕ - Μειώσεις στην Ελλάδα

Eurostat: Τρίτη από το τέλος η Ελλάδα 

Στην άλλη άκρη της λίστας, στο χαμηλότερο σημείο βρίσκεται η Βουλγαρία με 5,6 πόντους και ακολουθεί η Γερμανία (6,5 πόντους).

Η Ελλάδα τοποθετείται στην τρίτη θέση από το τέλος με 6,7 πόντους ικανοποίησης.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εκτός της Βουλγαρίας, η μέση βαθμολογία ικανοποίησης από το βιοτικό επίπεδο ήταν πάνω από 6, το οποίο σημαίνει ότι η πλειονότητα των πολιτών αισθάνονται περισσότερο θετικά παρά αρνητικά για το επίπεδο ζωής τους.

Όπως εξηγεί η Eurostat, η ικανοποίηση των πολιτών για τη ζωή τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, καθώς και από τις αξίες και προτεραιότητες ενός ατόμου στην καθημερινότητά του ή την ποικιλία των εμπειριών και των επιλογών του.

Πηγές: Eurostat, EFE